EKSEMPLER: Når mye virker usikkert er det viktig å ikke miste troen på at vi alle kan bidra med å være gode eksempler, skriver Kristine Storesletten Sødal. På bildet ser vi ­Nepals president Bidhya Devi Bhandari.

Forandring ovenfra og nedenfra

Livet lærer oss at enkeltpersoner gjør en stor forskjell.

De siste ukene har vårt fokus vært på USAs nye president, og hvilke grep han tar med sin nyvunne makt. Donald Trump er definitivt i en posisjon der han har stor innvirkning, og der hans avgjørelser får stor betydning for svært mange. Det kan gjøre oss fortvilte å se på når makt brukes til å trykke andre mennesker ned. Men vi må heller ikke glemme at verdens utvikling avhenger av mange andre enn dem og de andre statslederne. Heldigvis kan forandring også komme nedenfra.

Jeg vil ta deg med til en president vi ikke hører så mye om i Norge, og besøket hun nylig hadde på sitt kontor. Bidhya Devi Bhandari ble i oktober 2015 valgt til Nepals første kvinnelige president. Hun har langt fra noen enkel oppgave i et land preget av kastediskriminering, små og store politiske konflikter, og en fortsatt stor oppgave med gjenoppbyggingen etter det store jordskjelvet i april samme år hun tiltrådte som president.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Møtet hun hadde for omkring en måned siden var imidlertid noe som tydelig gledet en hardt prøvet president, og kan oppmuntre oss utenfor Nepal også fordi det forteller hvordan vi alle kan skape forandring. Selv om vi verken er president eller minister.

President Bhandari hadde avtalt et møte med jenter i tenårene. Jentene representerte Samvad, kurset Strømmestiftelsen i samarbeid med Operasjon Dagsverk tilbyr ungdom som har droppet ut av skolen i Nepal. Siden oppstarten for bare litt over fem år siden har det skjedd utrolige ting i lokalsamfunnene. Og det er ungdommene selv som har fått det til. Alt Strømmestiftelsen har bidratt med er et møtested, en kursleder som selv er ung og forstår ungdommenes utfordringer, og noen enkle verktøy for å analysere og forstå sin egen hverdag. Dette har vist seg å være nok til å starte forandringsfabrikker i landsbyer over hele Nepal – med ungdommene selv i førersetet.

Resultatene ungdommene har oppnådd er imponerende: Landets første kommune er erklært barneekteskapfri sone, de fleste lokalsamfunn har opplevd en radikal holdningsendring i forhold til barneekteskap. Chhaupadi, skikken med at kvinner blir satt utenfor i et skur mens de har menstruasjon, er avskaffet en rekke steder som direkte følge av ungdommenes innsats. Foreldre av høy kaste godtar for første gang å slippe naboer av lav kaste inn i huset, forsøk på trafficking er unngått, ungdommer som har blitt tatt ut av skolen har begynt igjen. Det er også mange som har skapt seg sin egen inntekt, som blant annet brukes på egen og yngre søskens skolegang. Døtre har startet ukentlige samlinger der de lærer mødrene sine det viktigste de selv har lært gjennom Samvad. Det var mye å fortelle presidenten om.

Presidenten hadde tatt godt i og satt av en hel time til møtet med ungdommene. Det gikk mer enn to timer før de gikk ut av kontoret hennes. Og de gikk ikke tomhendte. Med seg ut døren hadde de løfter om støtte i arbeidet sitt, og ordrer fra presidentens kontor til kommuneadministrasjonene der Samvadsentrene ligger. Presidenten lovet til og med en egen kontaktperson med direkte linje henne hvis de lokale tjenestemenn ikke fulgte opp! Allerede neste dag stod det offentlig ansatte klare til å hjelpe dem.

I en tid der makt og forandring ovenfra gjør oss nedstemt, kan vi med Samvad-ungdommenes hjelp la forandring nedenfra gi oss håp for framtida. Når mye virker usikkert er det viktig å ikke miste troen på at vi alle kan bidra med å være gode eksempler. Livet lærer oss at enkeltpersoner gjør en stor forskjell. Det merkes hvilke holdninger man har - i familien, på jobben, på skolen og i vennegjengen: En vanlig person som er positiv og vil noe godt kan skape store forskjeller. Fordi en fin holdning og en god handling kan lett smitte. Snart er det flere sammen om det. Og hvem vet – en dag kan man ende på kontoret til selveste presidenten!

Les også
Frykter langsiktig bistandskuttFrivillig bistand
Les også
En pris verdig
Les også
«Det går sikkert over av seg selv... eller?»
Les også
La oss velge verden
Les også
Storsatsing på hurtig-skole i Vest-Afrika