Storsatsing på hurtig-skole i Vest-Afrika

Strømmestiftelsen skal gjennom hurtigskole få over 52.000 barn i Vest-Afrika ­tilbake til skolebenken de neste fem årene.

Med nye midler fra stiftelsen Educate Above All (EAA) og EU setter Strømmestiftelsen i disse dager i gang en storsatsing for å få barn som har falt utenfor skolen i Mali, Niger og Burkina Faso tilbake i utdanning.

Over 52 000 barn skal i løpet av de neste fem årene gå Strømmestiftelsens akselererte utdanningsprogram, Speed School, i tre land som er blant de fattigste i verden. Her er det over tre millioner barn som jobber istedenfor å gå på skole.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette blir en av de største enkeltsatsingene i Strømmestiftelsens historie, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Hurtigskoler

Speed School (hurtigskoler) er en ni måneders intensiv utdanning for barn mellom åtte og tolv år, som har gått glipp av skolegang. Målet er å hjelpe barna tilbake til skolebenken.

– Dette er et konsept som Strømmestiftelsen har utviklet og drevet i over 10 år i disse landene takket være støtte fra Norad og våre givere. Med disse nye midlene fra EEA og EU går vi sammen med Plan Canada og eskalerer prosjektet, forteller fungerende generalsekretær i Strømmestiftelsen, Titus Tenga, til KPK.

Det er i alle tre land en offisiell eksamen, der resultatet avgjør hvilken klasse barna kan begynne i etter fullført kurs. Alle barn som fullfører Speed School får begynne på barneskolen, og de siste tre årene har 74 prosent fått begynne i 4. klasse, som er det høyeste klassetrinnet man kan komme inn i gjennom Speed School.

– Program som fungerer

Den fungerende generalsekretæren forteller at Speed School-konseptet, som er utviklet av Strømmestiftelsen sammen med lokale partnerorganisasjoner i Vest- Afrika, også er veldig godt mottatt av myndighetene i de tre landene.

– To eksterne evalueringer har også vist at dette er et program som fungerer veldig bra, sier Tenga.

Flere andre land i Vest-Afrika har nå begynt å etterspørre prosjektet for å løse sine utdanningsutfordringer.

– Vi har blant annet fått brev fra Benins ambassade i København om at de også ønsker konseptet med Speed School for å løse sine utfordringer med analfabetisme, sier Tenga.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

100 millioner kroner

Den økonomiske rammen for Strømmestiftelsens del av PASS+ prosjektet, som er finansiert av EEA og EU-prosjektet, er til sammen på omkring 100 millioner kroner.

–Det er første gang vi er involvert i et slikt samarbeid i denne skalaen, skriver Strømmestiftelsen.

EU-prosjektet i Mali er en del av EUs bilaterale støtte til regjeringen i Mali for å styrke utdanningssektoren i landet.

– EU gir vanligvis pengene til regjeringen, men det maliske utdanningsministeriet ville at pengene skulle gå via oss til dette prosjektet. Dette bekrefter at regjeringen i Mali har tatt eierskap til konseptet, sier Tenga.

Han er selv opprinnelig fra Tanzania og kjenner godt til forholdene i de afrikanske landene.

– Vi er stolte og ydmyke over denne tilliten som er vist oss og vil jobbe målrettet for at disse barna som tidligere ikke har fått mulighet til utdanning skal få den skolegangen de har rett til, sier Tenga.