SKREMMENDE: Her er SMS-en som Kvinnefrontens pressekontakt Johanne Vierhaug Lühr fikk samme dag som abortfesten ble avholdt.  Foto: Silje Rognsvåg

Menneskefiendtlig kamp for fosteret

onsdag 21. juni 2017

Lederartikkel

Man kan ikke kjempe for menneskeverdet med menneskefiendtlige holdninger.

Ja, abortfesten som Kvinnefronten arrangerte i forrige uke var usmakelig. Og ja, vi både forstår og deler sorgen over at enkelte fester for retten til å utslokke små menneskers liv. Vi skjønner til og med at en slik åpenlys glede over menneskefosterets rettsløshet, kan virke dypt provoserende og krenkende.

LES SAKEN HER: Fikk sms-trussel før abortfest

Men det vi med vår beste vilje likevel ikke kan begripe, er hvordan abortmotstandere kan ordlegge seg på den måten vi omtalte her i Dagen på mandag.

Samme dag som abortfesten skulle holdes, fikk nemlig Kvinnefrontens presskontakt Johanne Vierhaug Lühr en svært skremmende SMS-henvendelse. Tekstmeldingen som kom fra et ukjent nummer lød slik: – Stikk pinner i dine egne øyne og husk å spise fosteret, kjære morder.

Det hører med til historien at SMS-en kom etter at hun hadde uttalt seg om abortfesten på dagen.no og i Klassekampen. Vierhaug Lühr har nå politianmeldt forholdet. Vi støtter henne i den avgjørelsen.

Trusler mot personer som uttaler seg i samfunnsdebatten må nemlig tas på stort alvor. Vi mener det er svært betenkelig at pressekontakten i Kvinnefronten - en person som altså har som oppgave å være tilgjengelig for mediene - nå ser seg nødt til å fjerne telefonnummeret sitt fra Gule sider og fra organisasjonens nettsider.

LES OGSÅ: Hareide kaller «abortfest» usmakelig

Slike meldinger fungerer i praksis som en måte å prøve å true meningsmotstanderne til taushet på. Og det bør alle demokratisk innstilte personer engasjere seg imot, uavhengig av hva man måtte mene om det budskapet som formidles.

Folk som sender slike trusler mot aborttilhengere, bør også vite at de i tillegg til å gjøre noe dypt umoralsk og potensielt kriminelt i tillegg også skader kampen for menneskeverdet. De er med på å gi abortmotstand et ekstremismestempel som ja-til-livet-bevegelsen verken trenger eller fortjener.

For denne typen voldsbeskrivelser skaper dessverre assosiasjoner til et USA der voldelig abortmotstand faktisk er en del av bildet. Den dominerer på ingen måte abortdebatten der borte, men det er et udiskutabelt faktum at antiabort-terror har forekommet. Abortklinikker har blitt bombet og abortleger myrdet av folk som har påstått seg å kjempe for menneskelivets ukrenkelighet.

Slike handlinger representerer for oss en helt uforståelig selvmotsigelse. Det er fullstendig absurd å tro at man har rett til å drepe eller true i menneskeverdets navn. Man kan ikke engasjere seg for fosteret livsrett og samtidig ta andre menneskers liv. Man kan ikke kjempe for menneskeverdet og parallelt ha så menneskefiendtlige holdninger som de som kommer til uttrykk i den omtalte tekstmeldingen.

LES: – Et foster blir ikke menneske før fødselen

Det kristne menneskesynet bygger på retten til liv fra unnfangelse til naturlig død. Og det bygger på en grunnleggende respekt for alle mennesker uavhengig av hvem de er og hva de mener.

Den livsretten og respekten gjelder for alle. Naturligvis også for de som kjemper for at ufødte mennesker ikke skal ha samme rett til å bli født som de selv hadde.