ARKIV: «Samtlige avisutgaver siden 1919 nå er tilgjengelig i dataformat både som lesbare avissider, men enda viktige, også som søkbar tekst», skriver Dagen på lederplass.  Foto: Johanna Hundvin Almelid

Den fysiske Dagen-arven

fredag 14. juli 2017

Lederartikkel

I Dagen er vi stolte av å være Norges eldste kristne dagsavis. I snart hundre år har vi etter beste evne arbeidet for å gi ut en avis «på hel sannhets grunn», slik våre grunnleggere påla oss da avisprosjektet ble lansert i 1919.

Siden den gangen har avisens statutter vært uendret. Og det er disse vi gjerne mener når vi snakker om Dagen-arven. De prinsippene som avisen Dagen styres etter og som har gjort denne avisen til den spesielle planten den er i den norske mediefloraen.

LES: Hundre Dagen-år legges på nett

Men Dagen-arven er faktisk også noe fysisk. Den er nærmere et århundre med avisproduksjon. Den er de 400.000 avissidene som er produsert i ­Dagens navn siden den første utgaven kom på gaten den 20. august 1919.

Man kan kanskje si at den fysiske delen av Dagen-arven har vært noe mer stemoderlig behandlet enn den åndelige. Dagens avisarkiv har tidvis vært lagret under ikke helt optimale forhold, for å si det forsiktig.

I kjellerlokalene i Dagen-huset har spesielt de eldre årgangene blitt preget av tidens tann i form av fuktighet, mus, mugg og andre faktorer som ikke akkurat har gunstig innvirkning på avispapir. Dagen-arven, den fysiske altså, stod i fare for å forsvinne sakte, men sikkert.

Slik kunne det ikke fortsette. Vi har et ansvar for å forvalte også denne delen av Dagen-arven. Styret i Dagen vedtok derfor i fjor å gjennomføre et storstilt digitaliseringsprosjekt av avisarkivet. Målet har vært todelt. Både å ta effektivt vare på den fysiske Dagen-arven, men også samtidig gjøre den tilgjengelig for nye generasjoner.

Les også:

Arbeidet har vært omfattende og nitidig. Hele arkivet har blitt lastet på paller og sendt til Sveits. Der har de sidene som har hatt behov for det, først nærmest fått en slags spa-behandling for avispapir. Sider som har vært bøyd eller brettet, har blitt rettet ut med strykjern. Spesialteip er brukt for å reparere sider med rifter eller andre feil.

Etter denne avisutgaven av ekstrem oppussing ble arkivet scannet og såkalt OCR-lest. Det betyr at samtlige avisutgaver siden 1919 nå er tilgjengelig i dataformat både som lesbare avissider, men enda viktige, også som søkbar tekst.

Dette siste er spesielt viktig fordi det da blir mulig å søke i all tekst som har stått i Dagen helt fra starten. Navn, steder, hendelser, debatter, alt blir nå tilgjengelig. Den som søker, skal finne.

Prosjektet er nå inne i sin sluttfase. Vi arbeider nå med den praktiske presentasjonen på Dagens nettsider. I løpet av høsten skal alt være klart og det er bare å glede seg. For nå skal du som er abonnent få tilgang ikke bare til dagens Dagen, men til alle avisene fra begynnelsen for 98 år siden.

LES: Dagen i mål med sluttpakker

Digitaliseringen av arkivet gir oss også mulighet til å lage historisk stoff basert på de gamle artiklene. Det vil du komme til å se når vi lanserer arkivet. Slikt stoff tror vi faktisk det er stor interesse for. For slik vi kjenner Dagen-familien, er det ikke bare vi som jobber i avisen som er stolt av Dagen-arven. Både den åndelige og den fysiske.