REAGERER: Da regjeringen kom med forslag om å åpne for søndagshandel, klarte ikke Anita Marie Solvang å dy seg. Hun er en av 3.000 personer som har sagt sin mening til Kulturdepartementet den siste tiden.

Parkerer taxien på søndager

3.000 har sagt sin mening til Kulturdepartementet om søndagsåpent. Blant dem er taxisjåføren Anita Marie Solvang, som aldri før har engasjert seg politisk.

– Forbrukersamfunnet har gått over alle støvelskaft. Vi trenger ikke å handle sju dager i uken, sier Anita Marie Solvang til Dagen.

I slutten av mai kunne VG melde at forslaget hadde ført til en rekord i antall høringssvar til staten. Over 1200 privatpersoner og bedrifter hadde da sendt inn sin mening om saken. Dette var imidlertid bare de journalførte høringssvarene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det faktiske tallet er mer enn dobbelt så høyt, og i de aller fleste tilfellene kommer folk med et rungende «nei» til søndagsåpent.

Det gjorde også Solvang. Hun hadde følgende melding å komme med til kulturminister Thorhild Widvey (H):

«Jeg mener at loven ikke bør endres for å tillate butikker å holde åpent på søndager. Vi har ikke bruk for at butikkene skal være åpne på søndager også.»

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Tar seg fri søndag

Solvang arbeider til daglig som taxisjåfør i Bergen. På søndager pleier hun imidlertid å la bilen stå.

– Jeg bruker å jobbe fra mandag til fredag. Noen ganger kjører jeg taxi natt til søndag, men på dagen vil jeg gjerne ha fri.

Den fridagen mener hun også er vel unt for personer i andre yrkesgrupper. Hun ser på butikkmedarbeiderne som en potensiell taper om regjeringens forslag skulle bli realisert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg mener det ikke er nødvendig å sette flere folk i arbeid på søndager. Dette er en dag som folk kan bruke til å gå turer i fjellet, være ute, eller bare ha det stille og rolig, avslutter hun.

Leser gjennom alle

Kulturminister Thorhild Widvey (H) tror ikke tallet vil stoppe på 3000. Det er fortsatt over en halv måned til høringsfristen går ut.

– Jeg har akkurat begynt å lese på høringssvarene, og jeg har tenkt å lese gjennom alle sammen, sier Widvey til Dagen.

Hun mener det er utelukkende positivt at såpass mange har engasjert seg i denne saken.

– Det er jo lagt opp til en bred høring. Dette viser at demokratiet fungerer, sier hun og tilføyer:

– Nå blir saken godt belyst, og så skal regjeringen gjøre en grundig vurdering.

– Føler du at dere arbeider mot folket når flertallet virker å være imot søndagsåpent?

– Det er mange måter å se det på. Det er viktig å huske at både Høyre, Venstre og Frp hadde søndagsåpne butikker på sine partiprogram. Det er for tidlig å konkludere, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Topper listen alene

Det flyter over av høringssvar i Kulturdepartementet, men også Stortinget har fått merke seg engasjementet rundt søndagshandel.

Hittil i 2015 er det blitt stilt hele ni skriftlige spørsmål fra politikere som problematiserer et mulig nytt regelverk. Til sammenligning er det bare stilt to spørsmål av samme type i asylbarnsaken. Medlemsrotet i Den katolske kirke når heller ikke opp til debatten om nordmenns ukentlige hviledag.

Det er i hovedsak i februar og mars, i tiden før høringsnotatet ble sendt, at næringsminister Monica Mæland (H) og Thorhild Widvey (H) er blitt bombardert med svarfrister.

Majoriteten av spørsmålsstillerne er KrF-politikere, og ordlyden har gått på alt fra klima til frivillighetsarbeid, matvarepriser og helligdagsfred. Line Henriette Hjemdal (KrF) i næringskomiteen på Stortinget står for tre av dem.

– Det er fordi regjeringen har lite dokumentasjon på hvilke ting som vil oppstå dersom butikkene blir åpne på søndager, sier hun til Dagen.

Kritiserer regjeringen

Hjemdal mener regjeringen kjører en prinsippsak når det skal være opp til den enkelte forbruker, butikkeier og kommune å velge hvorvidt det er ønskelig å holde søndagsåpent.

– Den største matkjeden i Norge ønsker ikke å holde søndagsåpent, men føler seg tvunget dersom andre store matkjeder gjør det. Det er slik markedet fungerer. Jeg er skuffet over regjeringen fordi det ikke virker som om de vektlegger dette i det hele tatt, sier hun.

– Bruker KrF skriftlige spørsmål for å demonstrere det partiet ser på som en manglende konsekvensutredning?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er ikke en demonstrasjon, men et ekte engasjement. Dette er den saken vi får flest henvendelser på som stortingsgruppe. Jeg har mange kollegaer, også i andre partier, som ber oss om å opprettholde dette engasjementet.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Søndagsåpent

27. mars i år foreslo regjeringen at butikker skal kunne holde åpent på søndager.

Høringsnotatet som har svarfrist 30. juni, gjelder kun for søndager og ikke for øvrige helligdager.

Regjeringen kom også med et underforslag om at den enkelte kommune selv kan bestemme om butikkene får holde søndagsåpent dersom et nytt lovverk blir innført.

Les også
3000 har sagt sin mening om søndagsåpent
Les også
Søndagsfri? Ja, takk!
Les også
Tome kyrkjer og bedehus
Les også
Nei til søndagsåpne butikker
Les også
Ap vil frede søndagenAps landsmøte