FNs generalsekretær Ban Ki-moon, her med statsminister Erna Solberg (H) ved sin høyre side, ber verdenslederne ta ansvar for flyktning- og migrantkrisen. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

FN vedtar flyktningdokument

Ledere fra 193 land har vedtatt et omfattende FN-dokument som skal forsøke å få på plass et mer humant og koordinert svar på flyktning- og migrantkrisen.

Men den 22 sider lange «New York Declaration for Refugees and Migrants» er ikke rettslig bindende, og dokumentet mangler konkrete forpliktelser. Imidlertid oppfordres FN-medlemmene til å beskytte flyktningenes menneskerettigheter, til å øke den humanitære hjelpen og til å intensivere bosetting av flyktninger.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon åpnet mandagens sesjon i New York med å be verdenslederne om å forplikte seg til «å opprettholde rettighetene og verdigheten for enhver som tvinges til å flykte fra sine hjem på leting etter et bedre liv».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Solberg ber alle bidra

Statsminister Erna Solberg (H) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er til stede i New York.

– Dette er en god mulighet til å møte verdensledere og få på plass en bred internasjonal plattform for å bedre denne krisen, sier Solberg til NTB i New York. Der innledet hun og kolleger fra hele verden den årlige høynivåuken i FN mandag. Migrasjon og spesielt flyktningkrisen i Europa står i sentrum de neste dagene.

– Det er for få land som bidrar til å løse dette, sier Solberg. Hun vil be flere land om å bidra både med hjelp i nærområdene, humanitær bistand i konfliktområdene og gjennom å ta imot flere flyktninger til sine land.

Iran og Marokko

Listhaug sier hun skal ha møter med flere viktige land.

– Jeg skal blant annet møte Marokko og Iran. Dette er noen av landene vi må samarbeide med for å løse viktige problemer. Jeg er blant annet opptatt av at disse landene må ta tilbake sine borgere når de får avslag på sine asylsøknader hos oss. Hvis vi ikke får til det, så undergraver vi hele asylpolitikken, sier hun.

Under høynivåuken i FN håper hun at hele verden kan signalisere at land må ta imot sine borgere når de ikke får opphold i andre land.

Barnefamilier

Norge har jobbet for å fjerne en formulering i erklæringen om å aldri fengsle barn. Solberg kommenterer dette slik:

– Jeg er ikke enig i at det fremstår som om Norge vil svekke barns rettssikkerhet. Den formuleringen vi har jobbet for, er den samme som ligger i dokumentet som allerede sikrer barns rettssikkerhet, nemlig barnekonvensjonen, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må kunne holde igjen barnefamilier, også med barn, for å registrere dem og få vite hvem de er. Hvis ikke, vil ikke flyktningsystemet vårt fungere. Når alle blir sendt videre, bryter hele asylpolitikken i Europa sammen. Det har vi allerede sett eksempler på, sier hun videre.

– Vi må ha en hjemmel for å holde igjen også barn. De fleste land i Europa har vært enige med oss i at må få dette til å fungere, sier Solberg.

Tirsdag skal USAs president Barack Obama lede et FN-møte der han vil be om konkrete forpliktelser fra verdenslederne til å bidra med kostnadene ved å hjelpe og skaffe boliger til de 65,3 millioner migrantene og flyktningene verden over. (©NTB)

Les også
Dobling i antallet asylsøknader i OECD-land
Les også
Norsk flyktningpolitikk på kollisjonskurs med seg selv
Les også
Budsjettlekkasje: Regjeringen vil fjerne «håpløs» regel for innvandrere
Les også
UDI nedbemanner på ankomstsenter