Kulturminister Thorhild Widvey (H) regner med at en liturgi for samkjønnet ekteskap i Den norske kirke «vil gjelde for alle prestene». Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Widvey vil ikke ha reservasjonsdebatt i kirken

Kulturminister Thorhild Widvey (H) regner med at en liturgi for samkjønnet ekteskap i Den norske kirke «vil gjelde for alle prestene». Hun ønsker seg ingen debatt om reservasjon.

SISTE NYTT:

Dagen intervjuet Widvey i ettermiddag (tirsdag 29. september).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun sier: «Prester kan si nei til å vie homofile»

... for kirkeminister Thorhild Widvey (H) har ingen planer om å ta bort presters rett til å nekte å vie homofile og lesbiske. Hun forutsetter at kirken stiller til rådighet prester som vil vie likekjønna par

------------------------------

Statsråden, som har ansvar for kirkesaker, sier til Vårt Land at hun synes det er positivt at en liturgi for å vie homofile snart vil være klar.

– Jeg regner så med at den vil gjelde for alle prestene. Å starte en reservasjonsdebatt nå, er jeg ikke tilhenger av. Nå må man klare å komme seg videre, sier Widvey.

En opptelling viser at det nå er klart flertall i Kirkemøtet for at kirken skal ha en vigselsliturgi for likekjønnede par. Det kreves for at prester i Den norske kirke skal kunne foreta juridisk gyldige vielser av personer av samme kjønn. Det er ventet at en slik liturgi kan vedtas i januar 2017 eller januar 2018.

Flere av dem som vil at ekteskapet kun skal være mellom mann og kvinne, har krevd at prester må kunne reservere seg mot å vie homofile, noe Presteforeningen støtter.

– Vi vil forsvare presters rett til å reservere seg. Ekteskapsloven gir dem den retten i dag, og jeg kan ikke se at noen har foreslått at ekteskapsloven skal endres på det punktet, sier leder Martin Enstad til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Widvey: – Prester kan si nei til å vie homofileLiturgi
Les også
Melde seg ut?
Les også
Hva nå?
Les også
Forsvarer prester som ikke vil vie homofileKirkevalget
Les også
Vil tvinge nye prester til å vie homofileSvenska kyrkan
Les også
Mener ikke-kristne bør la være å stemme i kirkevalg