GLEDE: Styreleder Gunnar Jeppestøl.

KrF mot utvidelse av kristen skole

Vennesla Musikkgymnas gleder seg over å utvide fra 150 til 240 elever. Den kristne videregående skolen fikk godkjenningen fra Utdanningsdirektoratet denne uken, skriver Fædrelandsvennen.

– Nå satser vi alt på å komme i gang allerede fra høsten. Dette trenger Vennesla, sier styreleder i Vennesla Musikkgymnas, pastor Gunnar Jeppestøl, til avisa.

LES: Nå blir det verre å starte friskole

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Det er opprettelsen av en studiespesialiserende linje ved den private videregående skolen som utgjør stridens kjerne. Torhild Bransdal (KrF), ordfører i Vennesla, mener at utvidelsen kan være «begynnelsen til slutten for viktige deler av Vennesla videregående skole».

Rektoren der er enig.

– Tilfanget av elever til studiespesialisering er allerede i minste laget. Vi frykter utarming, som igjen kan gå ut over den faglige bredden og tilbudet vårt, sier assisterende rektor ved Vennesla videregående skole Finn Arne Reierson, til Fædrelandsvennen.

I utgangspunktet søkte Vennesla Musikkgymnas om å utvide med ytterligere 90 elever i Kristiansand, til 330 elever. Det ble avslått fordi en skole skal ha bygningsmassen på ett sted, ifølge Fædrelandsvennen.

Kommunestyret og Vest-Agder fylkesting har advart mot utvidelsen. Nå er spørsmålet om fylkespolitikerne vil anke godkjenningen til Vest-Agder fylkeskommune. Det har de tre ukers frist til å gjøre.

– Det må fylkespolitikerne vurdere. Jeg har veldig god dialog med dem, sier Bransdal til Dagen.

Valgfrihet

Jeppestøl ved Vennesla Musikkgymnas er ikke imponert over motargumentene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må ha reell valgfrihet. De aller fleste av våre søkere kommer uansett fra andre steder av landet. Vår skole vil bety svært lite for Vennesla videregående skoles tilbud, sier han til avisa.

Han får støtte fra Utdanningsdirektoratet:

«Selv om det altså fremstår som sannsynlig at konsekvensene for den offentlige skolestrukturen tilsier at godkjenning av denne skolen vil påføre Vest-Agder fylkeskommune visse utfordringer, mener Utdanningsdirektoratet at retten til å velge alternative skoler veier tyngre enn fylkeskommunens situasjon i dette.»

Skuffet over KrF

Dagen skrev om skolen i 2013 da musikkgymnaset fikk nei fra KrF om å utvide fra 90 til 150 elever på grunn av en påbyggingslinje. Partiet var imidlertid positiv til å utvide til 120 elever.

Pastor Jeppestøl sier til Fædrelandsvennen at han er svært skuffet over KrF i skolesaken lokalt.

– Det er Høyre og Frp i regjering å takke for at Utdanningsdirektoratet nå gir oss grønt lys. KrF både lokalt og på fylket har vært negativt, selv om friskoler er en viktig sak i partiprogrammet, sier Jeppestøl.

KrF har internt hatt kontroverser i saken om utvidelse av den private videregående skolen. I høst mente Roger Christiansen, styremedlem i Vennesla KrF, at det var en stor tabbe å si nei.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Utsatt linje

Ordfører Bransdal understreker overfor Dagen at KrF er for valgfrihet og friskoler, men at de også har ansvar for at den offentlige skolen skal bli best mulig.

– Jeg har hatt en god dialog med Jeppestøl. Vi er glad for det kristne musikkgymnaset som har gitt en god tilvekst for musikklivet, men utfordringen nå er at den studiespesialiserende linja ved den offentlige videregående skolen er utsatt, sier Bransdal.

Les også
Ingebjørg (25) bryter barriere på FjellhaugKvinner i NLM
Les også
Blir verre å starte friskole
Les også
KRLE kommer på timeplanen til høsten
Les også
Freder 40 mindre friskolerFriskoleloven