– Migrantmenigheter lever i sin egen lille boble

Kristne innvandrere har lite kontakt med norske kristne. Laget skal få migrantmenighetene med seg.

– Jeg har levd i det og fremmedfrykten går begge veier. Så det vi jobber med iLaget Interact er å bryte ned den frykten, sier Thaku Siang Pum.

Hun jobber som trainee for Laget Interact, en satsing som ble til daKIA Ung tidligere i høst ble en del avNorges Kristelige Student– og Skoleungdomslag (Laget).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun snakker om frykten for å bevege seg utenfor komfortsonen i migrantmenigheter i Norge. Nå jobber hun for at de skal få øynene opp for andre kristne i Norge.

– Migrantmenigheter lever i sin egen lille boble. De er opptatt av å holde sammen og det er sjeldent de er ute og treffer andre kristne i Norge. Får vi de med i Laget Interact kan vi bruke nasjonale samlinger på å bli kjent med det norske samfunnet, for så å skape relasjoner, mener hun.

Mange ønsker å bli med

Sammen med Daniel Overskott la hun tidligere i måneden ut på en norgesturné. Målet var å treffe migrantmenigheter og fortelle dem om Laget. Planen var ikke å opprette noen nye lag på turen, men det forandret seg raskt.

– Vi visste om én menighet hvor muligheten var der, men nå har vi startet fire, kanskje fem. Det er ganske mange som blir med oss på veien, sier Overskott, som jobber fulltid for Laget interact.

– Responsen var så bra at vi tenkte: hvorfor ikke bare starte et lag her og nå, så gjorde vi det, forteller Siang Pum.

Målet er å gjøre Laget mer flerkulturelt, men de håper også at migrantmenighetene kan starte skolelag og bidra med evangelisering på sikt.

– Vi starter lag i menighetene og så styrer de selv. Først inviterer vi de med på nasjonale samlinger og håper etter hvert at de ønsker å bidra til evangelisering på skolene. For det ønsket må komme fra dem selv. Bare tanken på å bidra med evangelisering i Norge er nytt for mange, sier Overskott.

Må være ydmyk

Siang Pum er selv vokst opp i en migrantmenighet og har sett hvor viktig det er å knytte relasjoner til andre kristne i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg blir så frustrert over å se menigheter leve i sine egne bobler. Det skjer så mye bra rundt oss, men vi ser det ikke. Vi vil at ungdommene skal komme seg ut og se hva vi kan lære av hverandre.

Overskott tror den største hindringen er inntrykket migrantene får gjennom det norske mediebildet.

– Den største hindringen vi møter er menigheter som ikke har møtt bibeltro kristne, men kun har opplevd liberale kristne gjennom media. Da skapes det en frykt for at de norske kristne skal ha en negativ påvirkning på ungdommene. Er vi mer ydmyke og jobber sammen med menighetene på deres premisser tror jeg det skal gå mye bedre, sier han.

Nå håper Overskott at de kan hjelpe begge sider til å bli mer åpne for hverandre.

– Jeg tror at veldig mange organisasjoner i Norge har tenkt litt ovenifra og ned, ubevisst. De har tenkt at de skal bli med på vårt arbeid og bli norske. Vi snur på det og sier at vi trenger Jesus i Norge. Så spør vi hvordan de kan bidra til det. Det er måten vi møter ungdomsmiljøene på, sier han og blir fulgt opp av Siang Pum.

– Det er noe annet å si «delta i vår organisasjon» og «la oss samarbeide», sier hun.

– Det blir mye vi og de

De ønsker at skillet mellom «dem og oss» skal viskes bort og vil gi mennesker som kommer til Norge en god mottakelse.

– Vi kaller det «Fra innvandring til medvandring». Når de kommer til Norge må vi sammen finne ut hvordan vi skaper fremtidens Norge. Når vi medvandrer handler det både om å gjøre ting sammen og skape fremtidens organisasjon og kristne fellesskap, sier Overskott.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om Siang Pum snakker om en boble hos migrantmenighetene er ikke de norske menighetene så mye bedre selv.

– Vi har en jobb å gjøre med å inspirere norske ungdommer og menigheter. Det blir mye vi og de. Menighetene har en vei å gå når det gjelder å motta og inkludere dem som kommer utenifra, sier hun.