Var nær homoforfølgelse i Norge

Hadde politiminister i Nasjonal Samling (NS) Jonas Lie fått viljen sin i 1942 hadde nazistene fått klarsignal til å gjennomføre en forfølgelse av norske homofile.

Det kom­mer frem i et brev fra Jonas Lie til Jus­tis­de­par­te­men­tet da­tert 9. mai 1942.

Samme år ble Lie ut­nevnt til po­liti­mi­nis­ter i Quis­ling-re­gje­rin­gen. Det ble star­ten på et mørkt ka­pi­tel i norsk krigs­his­to­rie. Vid­kun Quis­linq reg­nes som Nor­ges mest for­hat­te mann under andre ver­dens­krig, og etter­nav­net hans ble sy­no­nymt med «lands­svi­ker».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jonas Lie nev­nes i samme ånde­drag, ikke uten grunn.

Jøde­ak­sjo­nen

Lie var an­svar­lig for po­li­ti­ets jøde­ak­sjon i Norge i 1942 som førte til at 771 nors­ke jøder ble de­por­tert fra Oslo til na­zis­te­nes ut­ryd­nings­lei­rer. Bare 34 kom hjem i live. Samme år øns­ket Lie å for­føl­ge nors­ke ho­mo­fi­le, men han ble stop­pet av det NS-styr­te Jus­tis­de­par­te­men­tet.

Red­det av Straffe­lo­ven

Runar Jordå­en er his­to­ri­ker ved in­sti­tutt for ar­keo­lo­gi, his­to­rie, kul­tur- og re­li­gions­vi­ten­skap ved Uni­ver­si­tet i Ber­gen. Det er han som har av­dek­ket bre­vet fra Jonas Lie.

Jordåen tror Jonas Lies for­slag ville ført til en om­fat­ten­de for­føl­gel­se av ho­mo­fi­le, med døden som yt­ters­te kon­se­kvens.

- Han ba om at det skul­le ut­re­des en inn­skjerp­ning av homo­sek­su­ali­tet i Norge. Dette ble over­sendt Jus­tis­de­par­te­men­tet, men flere i de­par­te­men­tet mente at det ikke var nød­ven­dig, siden de al­le­re­de hadde ho­mo­fi­li­pa­ra­gra­fen i Straffe­lo­ven, sier han.

Blant NS-top­pe­ne trek­ker Jordå­en frem riks­ad­vo­kat Jør­gen Nord­vik. Han ar­gu­men­ter­te for at pa­ra­graf 213 i Straffe­lo­ven holdt i masse­vis bare den ble hånd­he­vet stren­ge­re.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pa­ra­gra­fen kri­mi­na­li­ser­te sex mel­lom menn, og sex med dyr var også inn­lem­met i den samme pa­ra­gra­fen. Jus­tis­de­par­te­men­tet avslo der­for fore­spør­se­len.

Kon­klu­sjo­nen ble at saken burde ut­re­des nær­me­re ved en ge­ne­rell re­vi­sjon av straffe­lo­ven, noe det ikke ble noe av under den tyske ok­ku­pa­sjo­nen. Det kan ha red­det mange nors­ke ho­mo­fi­le skjeb­ner under 2. ver­dens­krig.

In­spi­rert av nazi­top­per

For­sla­get om en inn­skjer­ping av ho­mo­fi­li­pa­ra­gra­fen ble opp­rin­ne­lig frem­met i fe­bru­ar samme år av SS Oberführer Hans Rein­hard Koch. Han var en av de mek­tigs­te men­ne­ne blant de tyske ok­ku­pan­te­ne i Norge.

- For­sla­get har an­ta­ke­lig kom­met til Jonas Lie fra denne kan­ten, sier Jordå­en.

Saken ble ut­re­det av Dr. Ed­mund Jess som mente at «homo­sek­su­ali­tet hadde en used­van­lig sterk ut­bre­del­se» i Norge, og at det bi­drog til en «Ver­se­uchung des Vol­kskörper» - For­uren­sing av be­folk­nin­gen.

Fra Adolf Hit­ler kom til mak­ten i 1933 var det ver­ken plass til jøder, sigøy­ne­re, funk­sjons­hem­me­de eller ho­mo­fi­le. Dr. Jess fore­slo der­for en inn­skjerp­ning av pa­ra­graf 213 for å in­ten­si­ve­re straffe­for­føl­gel­sen av ho­mo­fi­le etter tysk møns­ter.

Liten ri­si­ko

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I bre­vet til Jus­tis­de­par­te­men­tet ad­va­rer Lie om stor fare der­som man ikke tar fatt i ho­mo­fi­li­pro­ble­met.

«Etter hvert som ar­beids­tje­nes­ten og andre or­ga­ni­sa­sjo­ner som om­fat­ter et stør­re an­tall menn, blir mer ut­bygd, står vi over­for en stor fare der­som det ikke blir gre­pet inn i tide».

Det var li­ke­vel ikke bare ho­mo­fi­le uten­for egne rek­ker Jonas Lie ville ha bukt med.

«Homo­sek­su­el­le bør for øvrig ikke få ad­gang til å bli med­lem av Na­sjo­nal Sam­ling», skri­ver han i bre­vet.

Det er vans­ke­lig å anslå mange ho­mo­fi­le som be­fant seg i Norge under ok­ku­pa­sjo­nen.

- Der­med blir det umu­lig å ane føl­ge­ne av en for­føl­gel­se som Lie øns­ket, sier Jordå­en.

So­ven­de for­bud

Lie øns­ket at å stry­ke pa­ra­gra­fens tred­je ledd om at «all­men­ne hen­syn» måtte være til­ste­de for at på­ta­le skul­le finn sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Loven ble tol­ket slik at det bare var rom for straffe­for­føl­gel­se der­som en per­son over 21 år hadde sek­su­ell om­gang med en under denne al­de­ren, eller at det vakte of­fent­lig for­ar­gel­se. Han øns­ket å få bort det som i stor grad var et so­ven­de for­bud.

«Det er ikke hel­dig at per­soner som har homo­sek­su­el­le til­bøye­lig­he­ter, fritt skal kunne frem­me disse der­som de bare for­står å ordne seg i det skjul­te. En bør i denne for­bin­del­se være opp­merk­som på at 2 pro­sent av alle menn reg­nes for å ha homo­sek­su­el­le an­legg», skrev Lie i bre­vet.

Tyske ho­mo­fi­le

Nazi-Tysk­land slo hardt ned på sine ho­mo­fi­le lands­menn. Dagen skrev 1. juni om tyske ho­mo­fi­le som ble plas­sert i døds­lei­ren Aus­chwitz, og på­sydd et rosa tri­an­gel, en merke­lapp for ho­mo­fi­le. 15 000 ble de­por­tert til kon­sen­tra­sjons­lei­rer, og mel­lom 50- og 60 000 tyske menn ble dømt på grunn av sin sek­su­el­le leg­ning.

Den tyske straffe­lo­ven var gjel­den­de i Norge, men ble i prak­sis bare brukt der­som det var en tys­ker inn­blan­det i det ho­mo­fi­le for­hol­det.

- To­talt er det snakk om minst syv til­fel­ler som in­volve­rer tyske og nors­ke menn, skri­ver Jordå­en i en ar­tik­kel pub­li­sert på tysk i 2011.

- Hadde Hans Rein­hard Koch og Jonas Lie fått gjen­nom­slag kunne vi fått en for­føl­gel­se av nors­ke ho­mo­fi­le menn på linje med den man så i Tysk­land, sier Jordå­en.

Før sin død i 1945 rakk Jonas Lie å sende 771 nors­ke jøder til kon­sen­tra­sjons­lei­re, men Jus­tis­de­par­te­men­tet satte en stop­per for at nors­ke ho­mo­fi­le ble sendt til den visse død.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jonas Lie

Født 1899 i Kristiania - Døde 11. mai 1945. Barnebarn til den berømte forfatteren Jonas Lie.

Beskrives som arkitekten bak deportasjonen av jøder i Norge.

Kommisarisk statsråd for Politidepartementet i 1940.

Sjef for «Germanske SS Norge» fra 1941.

Politiminister i Quislings regjering i 1942-1945.

Ledet tvangsevakueringen av Finnmark i 1944.

Les også
Dødsstraff for homosex i Norge før 1842
Les også
Pink Holocaust: En rosa tragedieLLH
Les også
Respekt for de andre