Solberg avviser frykt for norsk boligboble

No­bel­pris­vin­ner Paul Krug­man mener nett­opp en slik av­vis­ning er tegn på boble­til­stan­der.

- Vel­dig ofte opp­le­ver jeg at uten­lands­ke øko­no­mer, for ek­sem­pel med ame­ri­kans­ke øyne, har en annen re­fe­ranse­ram­me når de ana­ly­se­rer norsk øko­no­mi, sier Sol­berg til Da­gens Næ­rings­liv på NHOs års­kon­fe­ran­se i Oslo.

Hun viser til Krug­mans ad­var­sel om fare­sig­na­ler i det nors­ke bo­lig­mar­ke­det som ikke fikk mye støt­te på kon­fe­ran­sen i Den Nors­ke Opera ons­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Krug­man, som er pro­fes­sor ved Prin­ceton-uni­ver­si­te­tet, har ut­trykt be­kym­ring over at det nors­ke bo­lig­mar­ke­det har hatt en sterk og ved­va­ren­de pris­ut­vik­ling over leng­re tid.

Han peker også på at gjel­den til nors­ke hus­hold­nin­ger over­sti­ger 200 pro­sent av dis­po­ni­bel inn­tekt, og viser til at til­sva­ren­de tall for USA var 110 pro­sent før bo­lig­bob­len sprakk i 2007.

- Jag hadde ikke for­ven­tet re­ak­sjo­ner fra po­li­tisk hold. Kan du fore­stil­le deg en pre­si­dent eller stats­le­der i et annet land gå ut og påstå at det ikke er bob­ler i mar­ke­de­ne? Det kan fort ende i yd­my­kel­se, sier Krug­man og fort­set­ter:

- Når po­li­ti­ke­re sier at alt er ok, er det et tegn på boble­til­stan­der.

Erna Sol­berg sier på sin side at det er vel­dig vans­ke­lig for ut­len­din­ger å vur­de­re norsk øko­no­mi fordi vi har en helt annen sam­men­set­ning av for ek­sem­pel vel­ferds­ord­nin­ge­ne våre.

- Det er ett om­rå­de nord­menn låner og spa­rer pen­ger til, og det er bolig. Ut­gangs­punk­tet vårt er at så lenge sys­sel­set­tin­gen, jobb­ska­pin­gen og kon­kur­ranse­kraf­ten opp­rett­hol­des, er det ikke fare for bo­lig­mar­ke­det og gjel­den som den en­kel­te fa­mi­lie har, sier hun og får blant annet støt­te fra DNB-sjef Rune Bjer­ke. (©NTB)

Les også
- Vi tåler 10 prosent lavere boligpriser