- Vi tåler 10 prosent lavere boligpriser

Ei­en­doms­meg­ler­ne skjel­ver ikke, selv om bo­lig­pri­se­ne fort­set­ter å falle. Hel­ler ikke hus­hold­nin­ge­ne bør engste seg, mener meg­ler­ne.

- Et fall på 5-10 pro­sent i pri­se­ne på bruk­te bo­li­ger vil ikke være dra­ma­tisk. Det kan hus­hold­nin­ge­ne leve med, sier ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tør Chris­ti­an Vam­mer­vold Drey­er i Ei­en­doms­meg­ler­fore­ta­ke­nes For­ening (Eff).

Selv tror han pri­se­ne vil fort­set­te å falle, men ikke så mye som 10 pro­sent. Eff-sje­fen er mer be­kym­ret for at sal­get av nye bo­li­ger skal stupe. I så fall kan det bli dra­ma­tisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kon­tu­re­ne av dra­ma­tikk

- Vi ser al­le­re­de kon­tu­re­ne av et til dels dra­ma­tisk dår­li­ge­re salg av nye bo­li­ger. Til­bu­det av bo­li­ger er mye sva­ke­re enn be­folk­nings­veks­ten skul­le tilsi, sier Vam­mer­vold Drey­er til NTB.

Han sier den nye kom­mu­nal- og mo­der­ni­se­rings­mi­nis­te­ren Jan Tore San­ner (H) må få fart på ny­byg­gin­gen.

- Vi er glade for at stats­rå­den har vars­let en grun­dig gjen­nom­gang av kra­ve­ne til bo­lig­byg­gin­gen for å skape mer ak­ti­vi­tet. Re­gel­ver­ket kan gjø­res mer flek­si­belt for å sti­mu­le­re til mer bo­lig­byg­ging, sier Eff-sje­fen.

- Mo­de­rat fall over to år

Eff ven­ter at pri­se­ne vil fort­set­te å falle ut året. Ana­ly­ti­ker­ne i for­ret­nings­ban­ken Nor­dea ven­ter også pris­fall. De er usik­re på hvor raskt, men spår at det blir et mo­de­rat fall de neste par årene, med mu­lig­he­ter for opp­gang en­kel­te må­ne­der, fram­går det av ban­kens mor­gen­rap­port fre­dag.

Sjef­øko­nom Stei­n­ar Juel i Nor­dea Mar­kets sier tilE24 at han tror vi må regne med en ned­gang på 20 pro­sent i løpet av de neste par årene. Han leg­ger til at ned­gan­gen kom­mer fra et høyt nivå og ikke må be­trak­tes som mer enn en kor­rek­sjon.

- Man bør ikke for­sø­ke å for­hind­re det. Hvis man for­sø­ker å for­hind­re, blir det bare ut­satt, sier han.

Størs­te pris­fall på lenge

I gjen­nom­snitt falt pri­sen på de ulike bo­lig­ty­pe­ne med 1,5 pro­sent i for­ri­ge måned. Det er en stør­re pris­ned­gang enn noen tid­li­ge­re ok­to­ber­må­ned siden 2003, der­som vi ser bort fra fi­nans­krise­året 2008 da ned­gan­gen var 4 pro­sent.

Med et pris­fall på 1,7 pro­sent var ned­gan­gen i ok­to­ber størst for lei­lig­he­ter. Til tross for ned­gan­gen var pri­se­ne på lei­lig­he­ter 0,8 pro­sent høy­ere enn i ok­to­ber i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pri­se­ne på ene­bo­li­ger falt med 1,6 pro­sent og var 1,8 pro­sent høy­ere enn i ok­to­ber i fjor.

Pri­se­ne på delte bo­li­ger falt minst, med 0,7 pro­sent, og var 2,6 pro­sent høy­ere enn i ok­to­ber 2012.

Drey­er ven­ter nå at pri­se­ne vil fort­set­te å falle ut året. Hit­til i år har bo­lig­pri­se­ne ste­get med 5,4 pro­sent.

De fers­ke tal­le­ne fra Eff viser at i til­legg til pris­ned­gang, ble det solgt færre bo­li­ger i ok­to­ber, og det tok leng­re tid å få solgt.

OBOS

Også nye tall fra OBOS fre­dag viste pris­fall: Pri­se­ne på OBOS-bo­li­ger sank med 2,3 pro­sent i ok­to­ber mens an­tal­let bo­li­ger som ble solgt var på samme nivå som ok­to­ber i 2012. (©NTB)