Sør-Afrika samles i bønn for Mandela

Mil­lio­ner av sør­afri­ka­ne­re sam­les i dag i bønn for Nel­son Man­de­la, i kir­ker, mos­ke­er, sy­na­go­ger og temp­ler over hele lan­det.

Bønne­stun­den er den of­fi­si­el­le star­ten på en uke­lang av­skjed med Man­de­la, som døde 95 år gam­mel fre­dag.

Tirs­dag sam­les stats­le­de­re og stats­over­ho­der fra hele ver­den til en stor­stilt minne­se­re­mo­ni på en sta­dion i Soweto uten­for Jo­hann­es­burg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På lik­strå

Fra ons­dag til fre­dag skal Man­de­la ligge på lik­strå i Union Buil­ding i ho­ved­sta­den Pre­to­ria, dit kis­ten skal kjø­res hver mor­gen.

Mange sør­afri­ka­ne­re vil tro­lig ta opp­stil­ling langs ruten for å ta far­vel med man­nen de els­ket så høyt.

Der­et­ter skal kis­ten til den tid­li­ge­re fri­gjø­rings­le­de­ren og pre­si­den­ten frak­tes til hjem­lands­byen Qunu i Eas­tern Cape-pro­vin­sen, der han skal grav­leg­ges på fa­mi­lie­grav­ste­det søn­dag.

Synge av full hals

Under den lands­om­fat­ten­de bønne­da­gen søn­dag, vil det sær­lig bli lagt vekt på Man­de­las ster­ke bud­skap om fred og for­soning, på tvers av hud­far­ge og re­li­gion.

Pre­si­dent Jacob Zuma har un­der­stre­ket at søn­da­gens minne­stun­der ikke må vies sor­gen, men i ste­det feire Man­de­las arv.

- Selv om vi sør­ger, må vi også synge av full hals, danse og gjøre alt hva vi måtte ønske, feire livet til denne ene­stå­en­de re­vo­lu­sjo­næ­re man­nen, sa Zuma lør­dag.

Soweto

Zuma vil selv være til stede i en me­to­dist­kir­ke i en av Jo­hann­es­burg hvite by­de­ler, mens tid­li­ge­re pre­si­dent Thabo Mbeki vil slut­te seg til bøn­nen i en av byens jø­dis­ke sy­na­go­ger.

Flest men­nes­ker er ven­tet til lan­dets størs­te ka­tols­ke kirke, som lig­ger i den svar­te by­de­len Soweto. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Verdens største politiske ikon
Les også
Sør-Afrika forbereder seg på avskjed med Mandela