Leahy vil fryse milliardbistanden til Uganda

USA bør fryse milliardbistanden til Uganda som følge av at landet truer homofile med livsvarig fengsel, mener den innflytelsesrike senatoren Patrick Leahy.

Ugan­das pre­si­dent Yow­eri Muse­veni un­der­teg­net man­dag en ny lov som for­byr ho­mo­fi­li og truer ho­mo­fi­le med livs­va­rig feng­sel. Loven gjør det også straff­bart å ikke an­mel­de noen som kan mis­ten­kes for å være ho­mo­fi­le.

Loven er møtt med mas­siv in­ter­na­sjo­nal kri­tikk, og flere land har be­slut­tet å kutte i bi­stan­den til Ugan­da, blant dem Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mil­li­ard­bi­stand

Se­na­tor Pat­rick Leahy, som er de­mo­krat og ord­fø­rer i jus­tis­ko­mi­te­en i Se­na­tet, tar nå til orde for å fryse bi­stan­den til Ugan­da.

- Vi må gå nøye gjen­nom all ame­ri­kansk bi­stand til Ugan­da, også den bi­stan­den som går via Ver­dens­ban­ken og andre fler­na­sjo­na­le or­ga­ni­sa­sjo­ner, sier den inn­fly­tel­ses­rike se­na­to­ren.

USA gir i år nær­me­re 3 mil­li­ar­der kro­ner i bi­stand til Ugan­da, mye av det øre­mer­ket helse- og ut­dan­ning, men også i form av mi­li­tær­hjelp.

Mot­by­de­lig

Pre­si­dent Ba­rack Obama har be­teg­net den nye anti-ho­mo­lo­ven som «mot­by­de­lig» og uten­riks­mi­nis­ter John Kerry slo man­dag fast at det var «en tra­gisk dag for Ugan­da».

Ame­ri­kansk UD vur­de­rer nå hvor­dan USA skal rea­ge­re over­for lan­det.

- I lys av dette gjen­nom­går vi nå vårt for­hold til Ugan­da, sier tals­kvin­nen Jen Psaki.

Re­pub­li­ka­ner­ne ad­va­rer Oba­ma-ad­mi­ni­stra­sjo­nen mot å kutte i bi­stan­den til Ugan­da.

Re­pub­li­kansk mot­stand

- Afri­ka er et kon­ti­nent i fare. Ugan­da har pro­ble­mer med aids, og barn sul­ter der. Skal vi vir­ke­lig nekte å hjel­pe Afri­ka, som kan være al­li­er­te, som følge av en slik sak, spør se­na­tor Lind­sey Gra­ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg er ikke sik­ker på at det vil være det rette sva­ret, sier den re­pub­li­kans­ke se­na­to­ren.

James Inhof, som også sit­ter i Se­na­tet for re­pub­li­ka­ner­ne, un­der­stre­ker at han rea­ge­rer sterkt på loven mot ho­mo­fi­le i Ugan­da, men han ad­va­rer mot bi­standskutt.

- Vi kan alle gi ut­trykk for vår mot­stand mot denne loven, men jeg tror ikke at bi­standskutt er veien å gå, sier han.

NTB

Les også
Norge revurderer all stat til stat-hjelp til Uganda
Les også
Museveni: - Ta bistanden deres og dra