Museveni: - Ta bistanden deres og dra

- Hvis dere ikke aksepterer den nye loven vår, kan dere ta pengene deres og dra, sier Ugandas president Yoweri Museveni.

Muse­veni sig­ner­te man­dagen ny lov som in­ne­bæ­rer at ho­mo­fil prak­sis kan straf­fes med livs­va­rig feng­sel.

Loven har vakt kraf­ti­ge re­ak­sjo­ner, og Norge har al­le­re­de vars­let at den ugan­dis­ke sta­ten kan regne med mind­re bi­stand. Det ser imid­ler­tid ut til å prel­le av på pre­si­dent Muse­veni.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dere må leve med oss, hvis ikke kan dere ta pen­ge­ne deres og dra. Ugan­da er et vel­dig rikt land. Vi tren­ger ikke bi­stand. Fak­tisk er bi­stand en del av pro­ble­met, sier Muse­veni, iføl­ge NRK.

Iføl­ge uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) vil Norge kutte den år­li­ge bi­stan­den til Ugan­da med 50 mil­lio­ner kro­ner av i alt 400 mil­lio­ner. Pen­ge­ne skal i ste­det gis til ikke-stat­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner som job­ber for men­neske­ret­tig­he­ter og de­mo­kra­ti.

Bren­de vars­ler også en full gjen­nom­gang av bi­stan­den til det øst­afri­kans­ke lan­det. Men han vil fore­lø­pig ikke si hva som vil skje med de lang­sik­ti­ge bi­stands­av­ta­le­ne, som gjel­der ut­byg­ging av elek­tri­si­tet og pro­gram­met olje for ut­vik­ling.

Frp vil på sin side kutte all bi­stand til den ugan­dis­ke stat og hel­ler gi den til or­ga­ni­sa­sjo­ner, iføl­ge NRK.

- Jeg synes ikke en enes­te krone av nors­ke skatte­be­ta­le­res pen­ger skal gå via ugan­dis­ke myn­dig­he­ter, sier uten­riks­po­li­tisk tals­mann i Frp, Kris­ti­an Nor­heim.

NTB