Krigsforbrytelser kan ha blitt begått i Sør-Sudan

Hjelpearbeidere i Juba mener at det internasjonale samfunnet må reagere hardt på grusomhetene som har skjedd i Sør-Sudan.

Denne saken ble opprinnelig publisert 30. januar. Nye opplysninger gjorde at saken i stor grad ble endret 31 januar. (red.)

-Hvis ikke det reageres, vil Sør-Sudan gå helt i oppløsning. Alt håp vil være ute, sier en politisk analytiker til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

FNs visekommissær for menneskerettigheter Ivan Simonovic, som nylig besøkte hovedstaden Juba mener det kan være begått forbrytelser mot menneskeheten i Sør-Sudan. Han har lovet å ha en foreløpig rapport om hva som skjedde under den nå seks uker lange konflikten klar innen kort tid.

-Men allerede kan vi si at begge sider har gjort seg skyldige i krigsforbrytelser, uttalte Simonovic.

Over 10.000 mennesker kan ha blitt drept i opprøret som startet i midten av desember.

- Is i magen

Generalsekretæren i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres, kom onsdag til Juba for å ta situasjonen i øyesyn. Folkehjelpen er blant de største frivillige hjelpeorganisasjonene i Sør-Sudan, med nærmere 1.000 ansatte og et budsjett på rundt 170 millioner kroner i året.

- Det er ingen tvil om at det er begått overgrep fra begge sider. Men foreløpig er det umulig å si hvem som er de ansvarlige. Nå må vi ha is i magen. Det er viktig at det internasjonale samfunnet ikke hisser opp stemningen. Bitterheten er veldig sterk på begge sider. Det viktigste nå er å sørge for at våpenhvilen overholdes og at nødhjelpen kommer fram, sier Tørres til NTB.

- Forgjeves

- Men konflikten har hatt ekstreme ringvirkninger, erkjenner hun.

Tre større byer - Bor, Bentiu og Malakal - og en rekke landsbyer er lagt øde i kampene, og faren for nye angrep er på langt nær over.

Sør-Sudan har siden fredsavtalen i 2005 vært en «bistandsyndling» blant giverlandene, deriblant Norge, som siden 2005 har pumpet nærmere 4 milliarder kroner inn i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men krisen har ødelagt mye av tilliten, og mye av bistanden kan vært forgjeves, frykter bistandsarbeidere NTB har snakket med i Juba.

Blant annet er en splitter ny radiostasjon til ni millioner dollar lagt i grus i Bor. Utstyr og bygninger for mange millioner dollar er stjålet eller ødelagt. Rundt 1.000 tonn mat er stjålet fra FNs nødlagre.

-Hvordan kan sørsudanerne gå tilbake til giverne og be om penger til å bygge alt dette en gang til, sier hjelpearbeider. (©NTB)

Les også
- Flyktningleirene i Sør-Sudan er tikkende bomber
Les også
Brende: - Nye takter fra Sudan
Les også
- Akutt behov for nødhjelp i Sør-Sudan