«Vi klynget oss til redningsbøyen Rune Edvardsen»

I et «Et uheldig kapittel» skriver Kari Hilde Hodne French over ni sider om «den mislykkede redningsaksjonen som evangelist Rune Edvardsen trakk i trådene på».

I boken «Dødsdømt i Kongo», som kommer i butikkene onsdag, skriver Kari Hilde Hodne French detaljert om hva som skjedde i Kongo før sønnen Joshua French og hans kamerat Tjostolv Moland ble pågrepet i mai 2009 og siktet for drap på sin sjåfør. Og hva som skjedde åpent og skjult i de lange og vonde årene som fulgte, med rettssaker, dødsdom, sykdom, diplomati, håp og skuffelser, Molands dødsfall - og overføringen av Josha French til Norge 17. mai i år.

Kjent i Kongo

Evangelist Rune Edvardsen, daglig leder for Troens Bevis i Sarons Dal i Kvinesdal, var blant de første som hadde kontakt med Joshua French og Tjostolv Moland da de ble fengslet i Kongo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kari Hilde Hodne French skriver tidlig i den 450 sider store boken at Troens Bevis driver to sentre for voldtatte jenter helt øst i Kongo (Dinastiftelsen red.anm) og at Rune Edvardsen tilbød seg å gjøre en innsats for French og Moland.
 

«Han skrev at han ville ta med seg en av rådgiverne til president Joseph Kabila når han kom til Kisangani. Dette hørtes håpefullt ut. Dessverre ville ikke Edvardsen gi meg navnet på rådgiveren, av sikkerhetshensyn. Dermed fikk jeg ikke google personen, noe det alltid er klokt å gjøre».
 

Senere skriver hun at Edvardsen bidro til å få levert store mengder mat inn i fengslet, til de norske fangene - mat som også ble delt med andre fanger i fengselet.

I 2009 ble French og Moland dømt til døden i en militær rettssak.

«Å gå med på redningsaksjonen til Edvardsen var et av de store feilgrepene vår familie gjorde i Kongo-saken»

 

«Et uheldig kapittel»

«Vi var ikke uten håp da 2009 gikk mot slutten. Ifølge kilder i Kongo, Storbritannia (Joshua French er både norsk og britisk statsborger, red.anm.) og Norge forelå det en mulighet for utlevering i løpet av kort tid. Justisdepartementet i Norge hadde allerede gått i gang med utkast til en avtale om soningsoverføring... Men et forslag om 21 års soningstid i Norge hørtes voldsomt ut.»
 

Kari Hilde Hodne French skriver at Rune Edvardsen igjen tok kontakt med henne og moren til Tjostolv Moland. Han hadde en plan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.


«Vi hadde jo opplevd at han var en handlingens mann når det gjalt praktisk hjelp til både «våre» fanger og andre. Vi var takknemlinge for hans engasjement i saken. Men vi har alle våre sterke og svake sider... Noe møte med president Kabila (og Edvardsen red.anm.) fant aldri sted, verken da eller senere.»

Joshuas mor skriver at hun hadde reagert på at Edvardsen hadde fortalt mediene hva han skulle gjøre i saken, før familien var spurt og informert. To omtalte planer mislyktes, ifølge henne.


«Men når man føres med strømmen nedover Kongofloden uten mye kontroll, er man villig til å klynge seg til enhver redningsbøye som måtte komme innenfor rekkevidde. Vi gikk med på det vi kan kalle Redningsaksjonen, selv om jeg kjente en viss uro.»


Deretter skriver Hodne French detaljert - over ni sider i boken - om planer som Edvardsen forelegger dem, for å få hente French og Moland ut av fengsel - og få dem fraktet trygt hjem til Norge. Planer som gang på gang ikke blir gjennomført.


«I likhet med oss var var Joshua og Tjostolv blittt mer og mer skuffet og forundret. De lurte på hva som egentlig foregikk. Jeg hadde sendt mange mailer og SMS-er til Edvardsen i denne perioden og spurt om vi ble lurt. I slutten av februar (2010 red.anm.) bestemte Joshua og Tjostolv seg for å gi Edvardsen en siste sjanse før de sa fra at dette ikke gikk mer. Baholdsangrepet på generalen i slutten av februar ble denne siste sjansen.»


Ifølge Hodne French fikk hun i slutten av februar beskjed fra Rune Edvardsen om at «generalen, som var på vei fra Bunia til Kisangani med bil for å plukke opp gutta (French og Moland, red.anm.), var blitt angrepet og skadet i et overfall».

Hodne French hevder i boken at dette angrepet ikke haddet funnet sted og at det ble bekreftet av Røde Kors og FN. Edvardsen på sin side, ifølge det hun skriver, hevdet at denne generalen var blitt alvorlig såret og lå på sykehus et eller annet sted.

«Den 2. mars (2010) ringte Joshua til Edvardsen og sa at han og Tjostolv ville avslutte redningsaksjonen. Edvardsen sa seg enig i det, til tross for at han mente at de var nær en løsning og presidentens familie var involvert.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kari Hilde Hodne French skriver i boken at redningsaksjonen tok tre måneder. Av de 700.000 kronene operasjonene skulle koste, var nesten alle pengene brukt opp. Hun hevder at hun ble lovet et regnskap, men at hun aldri fikk det.
 

«Redningsaksjonen ... tok slutt med et angivelig bakholdsangrep på en general i slutten av februar 2010 - et bakholdsangrep som ikke fant sted. Det var trist for Rune Edvardsen, og det var trist for oss.»
 

Ønsker ikke kommentere

Historien går videre og Rune Edvardsen fortsetter etter en stund å hjelpe familiene French og Moland med kontakter i Kongo, med utbetaling av erstatning til enken etter den drepte sjåføren, gjennom Dina-stiftelsen. Det blir for omfattende å gå inn på dette her.

Dagen har referert innholdet i det omtalte kapittelet i Hodne Frenchs bok for evangelist Rune Edvardsen, men han ønsker ikke å kommentere dette nå.

Da TV2-journalist Fredrik Græsvig ga ut boken «Dømt til døden i Kongo» i oktober, sa Edvardsen at «det er mye usannheter som jeg kommenterer senere.Jeg kommer til å skrive en utførlig sak senere etter at ting har lagt seg og bøkene er skrevet».

Fredrik Grævig er heller ikke nådig i sin bok når han omtaler Rune Edvardsen. Hanfremstiller Edvardsen som en pengekjær og upålitelig predikant med altfor store tanker om seg selv.

Joshua French har tidligere fortalt i Dagen at han er i gang med en egen bok som kommer ut neste år.

– Det var vanskelig å stanse Rune Edvardsen.Han involverte seg mye og det var vanskelig å stanse ham fra å engasjere seg, har Joshua French tidligere sagt til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

Nett-TV: Se opptak fra boklanseringen

Lansering av Kari Hilde Hodne Frenchs bok, «Dødsdømt i Kongo»Nett-TV: Se sendingen fra lanseringen av Kari Hilde Hodne Frenchs bok, «Dødsdømt i Kongo». PS: Det ble en forsinket start, så det er lurt å spole seg 6 minutter fram i videoen :-) Posted byDagen on 22. november 2017