Island dropper EU-søknaden

Regjeringen på Island vil trekke tilbake søknaden om islandsk EU-medlemskap uten å holde noen ny folkeavstemning om saken.

Par­ti­ene i den bor­ger­li­ge koa­li­sjons­re­gje­rin­gen er blitt enige om at søk­na­den skal drop­pes, iføl­ge ny­hets­by­rå­et AFP.

Uten­riks­mi­nis­ter Gun­nar Bragi Sveins­son sier til riks­kring­kas­te­ren RUV at han for­melt vil legge fram for­sla­get om å trek­ke søk­na­den, som ble over­sendt EU i 2010.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det var den da­væ­ren­de uten­riks­mi­nis­te­ren som la fram for­sla­get om en søk­nad, så det er na­tur­lig at jeg leg­ger fram for­sla­get om å trek­ke det til­ba­ke, sier Sveins­son.

Lovet folke­av­stem­ning

Be­slut­nin­gen var ikke uven­tet, og al­le­re­de i au­gust i fjor opp­lys­te re­gje­rin­gen at den vur­der­te å opp­løse Is­lands for­hand­lings­de­le­ga­sjon. For­hand­lin­ge­ne med EU ble stan­set for over ett år siden.

Val­get i april i fjor ble vun­net av Fram­skritts­par­ti­et, som har mange lik­hets­trekk med Sen­ter­par­ti­et i Norge, og det kon­ser­va­ti­ve Selv­sten­dig­hets­par­ti­et. Da de ble enige om å danne re­gje­ring, er­klær­te de at med­lem­skaps­for­hand­lin­ge­ne kun ville bli tatt opp igjen hvis det ble fler­tall for dette i en folke­av­stem­ning.

Par­ti­ene lovet i ut­gangs­punkt at det skul­le hol­des en slik folke­av­stem­ning, men nå har de altså skif­tet me­ning.

Fiske­ri

Is­len­din­ge­ne be­slut­tet å søke om med­lem­skap i en folke­av­stem­ning som ble holdt i 2009, sam­ti­dig som lan­det var hardt ram­met av fi­nans­kri­sen.

Det var ven­tet at fiskeri­po­li­tik­ken ville bli det enes­te vir­ke­lig vans­ke­li­ge te­ma­et i for­hand­lin­ge­ne. Men de ble stan­set før par­te­ne kom så langt som til fiske­ri.

Me­nings­må­lin­ger viser at is­len­din­ge­ne i dag er mot EU-med­lem­skap, så en folke­av­stem­ning ville tro­lig gitt samme re­sul­tat som re­gje­rin­gen nå har lan­det på.

Selv­sten­dig­hets­par­ti­ets par­la­men­ta­ris­ke leder Ragn­hei­dur Rikhards­dottir sier hun li­ke­vel skul­le øns­ket at av­stem­nin­gen ble gjen­nom­ført.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg øns­ket meg et annet ut­fall, men re­pre­sen­tan­te­ne våre i All­tin­get be­slut­tet å trek­ke søk­na­den til­ba­ke på denne måten, sier Rikhards­dottir.

Les også
Islandske banksjefer dømt til fengsel
Les også
Vekkelsesluft over Island