SOMMEREN 2010: Den tidligere presidenten i Kaupthing Bank, Hreidar Mar Sigurdsson (t.h.) blir arrestert og tiltalt for bedrageri i forbindelse med bankkollapsen på Island i 2008. Nå er han dømt til fem og et halvt års fengsel. Foto: Ingolfur Juliusson / SCANPIX

Islandske banksjefer dømt til fengsel

Fire tid­li­ge­re Kaupt­hing-sje­fer er dømt til feng­sels­straf­fer på mel­lom tre og fem år for å ha lurt mar­ke­det rett før ban­ken kol­lap­set i 2008.

Noen uker før bank­sam­men­brud­det på Is­land an­non­ser­te Kaupt­hing at sjeik Mo­ham­med Bin Kha­li­fa Bin Hamad al Thani fra Qatar hadde kjøpt 5 pro­sent av ban­ken. Han­de­len styr­ket ak­sje­mar­ke­dets tro på Kaupt­hing, men det ban­ken ikke opp­lys­te om var at han­de­len ble gjen­nom­ført med et lån fra Kaupt­hing selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var en gransk­nings­kom­mi­sjon ned­satt av Is­lands na­sjo­nal­for­sam­ling som til slutt la fram opp­lys­nin­ge­ne om lånet.

Ting­ret­ten i Rey­kja­vik dømte ban­kens tid­li­ge­re ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tør Hrei­dar Mar Si­gurds­son til fem og et halvt års feng­sel, mens tid­li­ge­re styre­le­der Si­gur­dur Ei­nar­s­son fikk fem års feng­sel.

Mag­nus Gud­munds­son, som var ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tør for Kaupt­hing i Lux­em­bourg, fikk tre års feng­sel, mens Ola­fur Olafs­son, som var ban­kens nest størs­te ak­sjo­nær før kol­lap­sen, fikk tre og et halvt års feng­sel.

Saken er den størs­te som så langt er reist i kjøl­van­net av bank­kri­sen på Is­land. Aktor Ola­fur Thor Hauk­sson førte 50 vit­ner i ret­ten.

Kaupt­hing-boet opp­lys­te tid­li­ge­re i år at det var kom­met til enig­het med al Thani og ikke vil gå til retts­li­ge skritt mot ham.