Ali" og Mohammad Maliekay er begge kristne konvertitter, de satt sammen med 13 andre i asyl i Johanneskirken i Bergen i høst - i frykt for å bli retturnert til et Afghanistan og Iran hvor det ikke er lov å forlate islam.

Hva er kriteriene for at en muslim er blitt kristen?

Kristent interkulturelt arbeid(KIA) Norge er lei av at norske myndigheter ikke tar konvertitter på alvor.

Kristent interkulturelt arbeid(KIA) Norge utfordrer prester, proster, biskoper og andre menighetsledere tilå signere oppropet: "Gi Asylsøkerne trosfrihet!"Dette er et åpent brev som skal sendes til justisminister Grete Faremo i løpet av mai.
Bekymret

- Situasjonen for konvertitter i Norge har tilspisset seg dramatisk, sier Erik Høidahl, generalsekretær i KIA.


- I opproppet har vi med tre konkrete eksempler på at UNE svikter når det gjelder konvertitters trosfrihet. De mest profilerte og utsatte kristne konvertittene KIA kjenner til, har nå enten blitt tvangsreturnert eller fått endelig avslag i UNE, sier han.
Biskopen og samtlige proster i Rogaland har allerede signert brevet som skal sendes til Faremo. Nå ønskes det støtte fra flere kristne ledere fra hele Norge.


- Vi er bekymret fordi vi ser stadig flere eksempler på hvor det har gått gale for konvertittene, og at de har blitt returnert til land hvor det er livsfarlig å være kristen, sier Høidahl.
Spørr etter kriterier


«Hva er kriteriene på at en muslim er blitt kristen? At noen blir livstruende skadd i Norge fordi de bekjenner seg til kristendommen, er tydeligvis ikke nok. At prester som har gitt dem opplæring og døpt dem og sett deres alvor og iver på troens vei, setter heller ikke UNE lit til. Hva skal så til?» er noen av spørsmålene som ønskes svar på.
- Det er en langvarig prosess dette, vi sender brevet i løpet av mai, etter det regner vi med at det går et par måneder før vi får svar, sier Høidahl.

Flere tilfeller

I høst satt15 asylsøkere i kirkeasyl i Johanneskirken i Bergen. Blant dem var det to kristne, «Ali» fra Afghanistan og Mohammed Malieky fra Iran. «Ali» var ikke bare redd for sitt eget liv ved en tvangsretturnering til Afghanistan, han var også redd for familiens liv.

Dagen har også fulgt«Ali» som bodde på Hå mottakssenter på Jæren. Han ble tømt kokende vann over da han ikke fastet under ramadan fordi han var kristen. Somalieren som ble dømt for å ha kastet kokende vann på konvertitten ble frifunnet i april, og «Ali» ble varslet om tvangsrettunering.


(Dagen)