50.000 norske pensjonister bor i utlandet

Sverige, USA, Danmark og Spania er de mest populære landene.

Oslo (NTB): Over 50.000 pen­sjons­mot­ta­ke­re i Norge bor nå uten­for lan­dets gren­ser, viser nye tall fra Ar­beids- og vel­ferds­for­valt­nin­gen (Nav).

I 2009 var 30.720 al­ders­pen­sjo­nis­ter bo­satt i ut­lan­det. Ved ut­gan­gen av 2012 hadde tal­let ste­get til nes­ten 40.000, viser NAV-tall som VG har inn­hen­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I til­legg til de 40.000 al­ders­pen­sjo­nis­te­ne, kom­mer vel 10.000 uføre­pen­sjo­nis­ter og over 1.100 gjen­le­ven­de ek­te­fel­ler med pen­sjon-/over­gangs­stø­nad. Dess­uten får 677 krigs­pen­sjo­nis­ter sin pen­sjon fra Norge.

To­talt fikk pen­sjo­nis­te­ne i ut­lan­det ut­be­talt rundt 5,5 mil­li­ar­der kro­ner i fjor. I til­legg kom­mer flere ti­talls tusen eldre nord­menn som har fri­tids­bo­lig i ut­lan­det og til­brin­ger deler av året der.

- Vi ser at tren­den med at sta­dig flere drar ut med bare pen­sjons­ytel­ser, er øken­de. Det er i tråd med at vi har fått et mer glo­balt flytte­møns­ter, med la­ve­re ters­kel for å bo­set­te seg i andre land, sier fun­ge­ren­de kunn­skaps­di­rek­tør Haa­kon Hertz­berg i Nav.

Fleste­par­ten av de nors­ke al­ders­pen­sjo­nis­te­ne bo­set­ter seg i Sve­ri­ge. Der­et­ter føl­ger USA, Dan­mark og Spa­nia på lis­ten. Nav ser en øk­ning av al­ders­pen­sjo­nis­ter til Thai­land, mens det, tro­lig på grunn av kost­nads­ni­vå­et, har stag­nert seg i Spa­nia.

Les også
Et fellesskap for skandinaver i utlendighetDen skandinaviske turistkirkenDen skandinaviske turistkirken