Tar opp kampen mot voldtekt i krig

At verdens toppledere møtes for å diskutere voldtekt i krig, gir håp, mener fredsforsker.

I sommer møttes toppledere fra 177 land i London for å diskutere hvordan seksuell vold i krig kan bekjempes.

– Det er en myte at seksuell vold er en uunngåelig del av konflikter, uttalte skuespiller og spesialutsending for FN, Angelina Jolie, som var vertskap sammen med den britiske utenriksministeren William Hague.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Dette er historisk», skrev Inger Skjelsbæk, assisterende direktør ved Institutt for fredsforskning, PRIO, i en kronikk om toppmøtet på NRK Ytring.

I London ble det diskutert hvordan man kan hindre overgripere i å gjemme seg bort, og hvordan militære og politiske ledere kan holdes ansvarlige når deres soldater begår overgrep. Det ble også diskutert hvordan man bedre kan hjelpe dem som blir rammet.

Spesialrapportør

At voldtekt i krig tas opp på høyt politisk nivå og samler mange deltakere, gir Skjelsbæk håp. Hun blir også oppmuntret av at mange menn engasjerer seg. Forskeren mener det er en forutsetning for å lykkes at kampen mot voldtekt blir en sak som ikke bare engasjerer kvinner, men også menn.

Blant andre lyspunkter nevner hun at FN har fått sin egen spesialrapportør for seksuelle overgrep, Zainab Bangura fra Sierra Leone. Og at både FNs sikkerhetsråd, NATO og andre tunge aktører engasjerer seg.

Stille til ansvar

Voldtektssaker er generelt vanskelige å straffeforfølge. I krig, der alt er kaos, er det enda verre å stille overgripere til ansvar. Straffefrihet var et stort hinder for å få bukt med problemet. Nå er dette langsomt i ferd med å endres. Ved de regionale straffedomstolene for Jugoslavia, Rwanda og Kambodsja, så vel som ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har det falt dom i saker som har seksualisert vold som ett av flere tiltalepunkter.

– I Bosnia er det 28 personer som er dømt for seksuelle overgrep – selv om mange flere ble tiltalt. Av disse er det ni som er dømt for å ha forgrepet seg selv. De andre er dømt for overordnet ansvar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er et svært viktig arbeid, til tross for at det går sakte, sier Skjelsbæk til Dagen. Hun håper at frykten for å bli tiltalt over tid vil ha en avskrekkende effekt.

Likestilling som metode

Skjelsbæk har tro på at likestilling bekjemper overgrep. På NRK Ytring skriver hun at ulikheten mellom menn og kvinner i samfunnet er en av forutsetningene for at seksualisert vold fungerer som et effektivt våpen i krig.

«Voldtekt, særlig i krig, er en billig og effektiv måte å trykke ned mennesker som allerede er underordnet, både militært, økonomisk, sosialt og kulturelt. Ofrene er som oftest kvinner. Derfor er kampen for likestilling i samfunnet også en effektiv måte å bekjempe overgrep på, fordi likestilling mellom kjønnene vil bidra til å gjøre voldens logikk legitim», skriver hun.

Les også
Jenter bortføres i Nord-Irak
Les også
– Seksuell vold brukes som våpen