Utsatt gruppe: Ifølge aktivistgruppen Sinjar Crisis Group er over tusen yazidi-jenter bortført av IS. Regionale kurdiske myndigheter mener at tallet er nærmere 1500.

Jenter bortføres i Nord-Irak

Nord-Irak er blitt et utrygt sted for unge jenter. IS bruker voldtekter og bortføring som våpen for å ramme kristne og yazidier.

En telefon fra en bortført jazidi-kvinne til en journalist i nyhetsbyrået Rudaw, viser hvilket mareritt minoritetskvinner i Nord-Irak står overfor.

– Tre - fire ganger om dagen kommer de for å plukke ut de peneste jentene til emirene. Når jentene kommer tilbake til fengselet er de oppløst i tårer, utslitt og ydmyket, sier hun, og forteller at hun blir holdt fanget sammen med rundt 200 andre jazidi-kvinner i et stort fengsel i Baaj-distriktet i provinsen Mosul.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jentene trygler fangevokterne om at de heller må skyte dem, hvisker kvinnen inn i telefonen.

– Øker for hver dag

Kort tid etter at Den islamske stat (IS) hadde tatt kontroll over Mosul, ble det klart at kvinnene i byen kom til å bli de store taperne. Etter få dager gikk det ut ordre til befolkningen om at de måtte stille sine ugifte døtre til disposisjon for IS´ menn, heter det i en fersk rapport fra Assyria Council of Europe.

Den brutale virkeligheten i dagens Nord-Irak er at jenter og kvinner kidnappes, voldtas og selges som slaver i stort omfang. Antall kvinner som blir kidnappet, øker for hver dag som går, slår rapporten fast.

– De kommanderte alle familiens kvinner ut av huset. Hvis en familie har tre døtre, tar de den ene, sier en kilde til amerikanske CBN.

En rekke kilder hevder også at kvinner skal ha blitt solgt som slaver på markedet i Mosul.

1500 yazidi-kvinner

Kidnappingene rammer både kristne og jazidi-kvinner. Ifølge aktivistgruppen Sinjar Crisis Group er over tusen yazidi-kvinner bortført av IS. Regionale kurdiske myndigheter mener, ifølge NTB, at tallet er nærmere 1500. Mange hundre av dem ble tatt da IS tok kontroll over byen Sinjar.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Internasjonal presse melder om familier som får telefon fra sine bortførte døtre, koner og søstre der de forteller at de blir tatt som «bruder» og får valget mellom å konvertere eller dø.

De som går med på å konvertere til islam, vil få hus og en muslimsk ektemann. Mens de som nekter å konvertere, vil bli holdt som fanger eller drept, skriver den britiske avisen The Independent.

Les også: Tar opp kampen mot voldtekt i krig

Selvmordsbølge

– I disse dager går yazidi-kvinner med kniv. De er klare til å ta livet sitt hvis de står i fare for å bli bortført og voldtatt, sa forskeren Haci Akman på en støttemarkering for kurdere i Bergen i forrige uke.

I rapporten fra Assyria Council of Europe kommer det frem at antall selvmord blant kvinner i Sinjar-området har økt dramatisk den siste tiden. I ett tilfelle begikk en jente selvmord etter at IS hadde tatt fire av søstrene hennes.

Israelnationalnews.com forteller historien om tre unge jenter som kastet seg utfor en klippe. Alle tre var blitt voldtatt av IS-krigere og var dypt traumatisert. De skal ha blitt gjenforent med familiene sine, men klarte ikke å leve videre.

At voldtatte kvinner tar livet av seg, ble også bekreftet av kvinnen som ringte til Rudaws journalist fra et fengsel nær Mosul.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Flere jenter har begått selvmord. Senest i dag hengte en jente seg i hodesjalet sitt og døde, forteller hun til journalisten, før hun trygler om hjelp:

– USA, Europa, hvem som helst, vær så snill - redd oss!

Les også: – Seksuell vold brukes som våpen

Voldtekt som straff

Vitner forteller også at IS bruker voldtekt som straff. Dr Sallama Al Khafaji, medlem i Iraq High Commission for Human Rights, forteller om en mor og en datter som ble voldtatt foran ektemannen og faren da denne ikke hadde penger til å betale beskyttelsesskatt.

– Mannen ble så traumatisert at han senere tok livet sitt, forteller Al Khafaji til det assyriske nyhetsbyrået AINA.

F ordømmelse

En av de første som snakket åpent om overgrepene mot kvinner i Nord-Irak er landets eneste kvinnelige yazidi-representant i parlamentet, Vian Dakheel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Herr ordstyrer, kvinnene våre blir tatt som slaver og blir solgt på slavemarkedet, sa hun fra talerstolen i den irakiske nasjonalforsamlingen i begynnelsen av august.

Senere er kidnappingene og voldtektene også blitt fordømt som barbariske handlinger fra høyeste hold i FN.

– Vi er dypt bekymret over de mange rapportene om seksuell vold mot kvinner, unge jenter og gutter fra de irakiske minoritetene. Grusomme beretninger om bortføringer og voldtekter av yazidier, kristne, turkmenere og shabaker kommer i et alarmerende omfang, sa Zainab Hawa Bangura, FNs spesialrapportør for seksuell vold, og Nickolay Mladenov, FNs spesialutsending til Irak, i en felles uttalelse.

Les også
Tar opp kampen mot voldtekt i krig
Les også
– Seksuell vold brukes som våpen