TÅREGASS: – Noen trodde at jeg gråt i 2009 fordi jeg var redd. Men det skyldes tåregassen, forteller Sverre Martin Hauge. Her er han avbildet under gatekrigen i 2009.


Demonstrerer for Israel tross frykt for vold

Israelsvennen Sverre Martin Hauge opplevde fysisk vold under markeringen for Israel i 2009. Men han stiller opp igjen under søndagens demonstrasjon. Andre er mer skeptisk.

– Jeg har ingen problemer med å delta på en ny markering, og jeg satser på å være på plass i Oslo, sier Sverre Martin Hauge fra Tyristrand på Ringerike til Dagen.

Med Israel for fred (MIFF) arrangerer søndag sin støttemarkering til Israel foran Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Orker ikke

Dagen har snakket med flere israelsvenner som deltok under demonstasjonen i 2009, og de fleste kan tenke seg å stille opp på ny. Men dette gjelder ikke alle.

– Jeg trodde at min siste time var kommet, og orker ikke dette en gang til, sier en israelsvenn, som vil være anonym.

Den gang gikk motdemonstranter amok, og angrep blant annet fysisk flere israelsvenner. Menunder søndagens markering har politiet lovet en beredskap som er nødvendig for å verne om israelvennenes ytringsfrihet.

Les også:Forberedt på ny Israel-uro - massemønstring i Oslo søndag

Full ytringsfrihet

Påtroppende direktør Knut Olav Åmås i stiftelsen Fritt Ord sier det er selvsagt at også israelsvenner harytringsfrihet som alle andre.

– De skal ha full mulighet til å ytre seg. Men det er svært synd at noen israelsvenner ikke våger å være med på markeringer for Israel fordi de føler seg fysisk truet, sier Åmås til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han var selv til stede og opplevde de voldelige opptøyene i Oslo sentrum i 2009, og syntes det var skremmende.

Les også:Med Israel for fred (MIFF) har passert 8000 medlemmer

Opphetet konflikt

– Hva mener du om at politiet må sette inn store ressurser under søndagens markering for at israelsvenner skal ha mulighet til å bruke sin ytringsfrihet uten å bli trakassert?

– Det pleier å være mye politi rundt alle Midtøsten-demonstrasjoner, og det gjelder også når palestina-aktivister samles. Dette viser hvor opphetet og polarisert konflikten i Midtøsten er i Norge.

Samtidig provosererMIFF mange i et land som Norge, der det er en tydelig opinion mot Israels politikk, svarer Knut Olav Åmås.

Ikke noe å frykte

Han legger til at politiet tar slike demonstrasjoner på alvor, og tror ikke at israelsvenner som kommer til Oslo på søndag har noe å frykte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Samtidig skal vi være klar over at det er mer ytringsfrihet i Norge enn i svært mange andre land som vi kan sammenlikne oss med. Men det koster å komme med omstridte synspunkter også i vårt land, sier Knut Olav Åmås.

Angrep på israelsvenn

Sverre Martin Hauge ble i 2009 angrepet fordi han gikk med et israelsk flagg over Egertorget.

– De forsøkte å rive fra meg flagget, og jeg måtte gi tapt, fortalte Haug til Dagen den gang.

I tillegg sparket motdemonstrantene bena under ham, og ­forsøkte å kaste mannen ned trappene til T-banestasjonen. Men heldigvis fikk han uventet hjelp: Tre-fire muslimske ungdommer dannet en ring rundt ham, og dette ble redningen.

– Jeg vil igjen stå opp for ­Israel, og være solidarisk med jødene, understreker Sverre Martin Hauge.