BOK: Partileder Knut Arild Hareide tok med boka av Paal André Grinderud på talerstolen. FOTO: Berit Roald, NTB scanp

Tok med Grinderuds bok på talerstolen

KrF-leder Hareide ville vise hvor viktig lærerne er og leste fra Paal André Grinderuds bok om sitt liv. Samtidig gav han et spark til regjeringens skoleprat.

Forfatter og samfunnsdebattant Paal André Grinderud relanserte denne uken boken «Alene - nå igjen» om sin barndom med en alkoholisert mor. KrF-lederen var til stede på lanseringen og tok boken med seg på talerstolen da han fredag formiddag talte til KrFs landsstyre. Der leste han fra den nye innledningen til boken, som Grinderud i sin helhet har dedikert til læreren sin på videregående skole.

«Du reddet livet mitt rett etter mor døde. Uten deg som lærer på videregående hadde jeg ikke vært der jeg er i dag. Du så meg, forsto meg og favnet meg med ditt lys», leste Hareide fra boken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rørt forfatter

Grinderud hadde ikke fått med seg at Hareide hadde boken med på talerstolen, men blir veldig glad når Dagen forteller ham det.

– Det rører meg enormt. Dette er en politiker som forstår hvor viktig skoleverket er og at et menneske kommer nesten ingen vei uten utdannelse, sier Grinderud.

Grinderud forteller at læreren Tone Gudmundseth Larstorp hevet ham fra å være en skoletaper til å få tro på seg selv og løftet ham til en skolevinner.

– Hun sa «Paal, du kan mer enn du tror», forteller Grinderud.

To lærere

Hareide brukte boken til å peke på den viktige rollen lærerne har i skolen. Først trakk han frem tall fra FAFO-rapporten «Innmeldt, utmeldt eller påmeldt?» om såkalt «utenforskap i Norge». Der går det frem at 400 000 personer er utmeldt av arbeidslivet, samt at 200 000 mottar støtte med sikte på å vende tilbake til arbeidslivet.

– Det er grunn til å bekymre seg. Begge gruppene har økt og økt. Uten tiltak vil begge gruppene øke mer og mer, sa Hareide og stilte spørsmål med hva man som samfunn kan gjøre for å hjelpe dem tilbake til arbeidslivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Partilederen pekte på at et av svarene ligger i klasserommet og gjentok KrFs forslag om å lovfeste rett til to lærere i klasserommet i grunnskolens fire første år, en reform som vil koste en milliard kroner årlig. Han viste til at andelen spesialundervisning er langt høyere i ungdomsskolen enn i barneskolen. Flere lærere i klasserommet vil redusere behovet for spesialundervisning, mener han.

– Det er ikke unaturlig at en første- eller andreklassing sliter litt med å knekke lesekoden. Men det er på første, andre og tredje trinn dette løses, ikke på ungdomsskolen.

Forstår lærerne

Samtidig tok han opp mangelen på tillit mellom lærerne og politikerne som har oppstått og blitt uttrykt gjennom årets lærerstreik som ble avsluttet denne uken.

– Jeg har stor forståelse for lærernes frustrasjon. De opplever et stort sprik mellom ord som «lærerløft» som vi politikere bruker og virkeligheten. Høyre vil beholde og rekruttere dyktige lærere gjennom høyere lønn og fleksible arbeidslivsordninger. Forhandlingene var ikke akkurat et svar på det.

– Nei, nei, nei

I sin tale til landsstyret fredag formiddag langet Hareide også ut mot regjeringens ønske om søndagsåpne butikker. I regjeringserklæringen heter det at «regjeringen vil tillate butikker å holde åpent på søndager».

– Hele bransjen sier nei. De ansatte sier nei. Familiene til de ansatte sier nei. LO og NHO sier nei. Det norske folk sier nei. Vi kommer til å få dyrere varer uten at omsetningen øker. Det kommer til å gå ut over distriktene og de små butikkene, sa Hareide.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er bare en etat som har bestemt seg for å gå på barrikadene for saken, og det er den norske regjeringen, sier Hareide.

– Det finnes ingen helhetlig, grundig evaluering av konsekvensene. Det minste jeg forventer er at dere går gjør en grundig utredning sammen med partene i arbeidslivet. Jeg vil også utfordre regjeringen på hele verdiperspektivet. Samfunnet opplever større press, tempo og slitasje av en art som gjør at vi har fått nye diagnoser. Trenger vi ikke en dag som er litt annerledes?

Advarte mot bistandskutt

Hareide løftet også frem statsbudsjettet og varslet regjeringen om at KrF ikke har en krone å avgi til verdens fattige eller fattige i Norge. Regjeringen Solberg har slått fast at de vil holde et «høyt nivå» på bistanden, men at de vil legge om utviklingspolitikken. Frp har varslet kraftige kutt i bistanden.

– Vi har ikke en krone som vi kan ta fra verdens fattige og de fattige her hjemme, sa Hareide til kraftig applaus fra landsstyret.

KrFs landsstyre

Landsstyret består av partiets fylkesledere, sentralstyre og representanter for stortingsgruppe, ungdomsorganisasjon og kvinnenettverk.

Landsstyret hadde møte i går og er en viktig lyttepost for KrFs ledelse og stortingsgruppe som i høst skal forhandle med regjeringen når deres første statsbudsjett legges frem.

Regjeringens forslag til budsjett legges frem 8. oktober.

Landsstyret hadde møte i går og er en viktig lyttepost for KrFs ledelse og stortingsgruppe som i høst skal forhandle med regjeringen når deres første statsbudsjett legges frem.

Les også
– Norge må stå klar om FN ber om det
Les også
Hareide sier Norge må bidra militært i Syria
Les også
– Vi kan heller ha søndagsåpne kirker og familier
Les også
KrFU på vei mot ja til kjønnsnøytrale ekteskaplandsmøte
Les også
Venter ekteskapskamp på landsmøtet i KrFUKrFU-debatt