- Nå går det mot Frp-samarbeid

KrF-historiker Kåre Olav Solhjell tror KrFs landsstyre i dag kommer til å gi grønt lys til å gå i forhandlinger med Frp. - Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få oppleve dette, men har innstilt meg på at det vil skje, sier Solhjell.

I etter­mid­dag møtes lands­sty­ret på Gar­der­moen for å bli ori­en­tert om son­de­rin­ge­ne med de tre andre ikke-so­sia­lis­tis­ke par­ti­ene. De skal gi råd om de skal gå vi­de­re med for­hand­lin­ger eller av­slut­te son­de­rin­ge­ne. Etter­på skal stor­tings­grup­pa fatte den for­mel­le be­slut­nin­gen.

Sol­hjell har skre­vet KrFs his­to­rie og sit­ter som fyl­kes­styre­med­lem i Bus­ke­rud KrF. Han tror par­ti­et kom­mer til å gå i vi­de­re for­hand­lin­ger Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Noen av oss gam­le­ka­rer bærer med oss sper­rer mot å gå i re­gje­ring med Frp. Det betyr at vi må mene det samme fra dag til dag som det par­ti­et vi har hatt mest kon­fron­ta­sjo­ner med, sier Sol­hjell, men ser li­ke­vel at flere for­hold peker mot et ja til Frp-sam­ar­beid.

* Drøf­tel­se­ne in­ternt i KrF viser en mer av­slap­pet hold­ning til Frp-sam­ar­beid. KrF-le­der Knut Arild Ha­rei­de har en le­der­stil som frem­mer dia­log og ikke set­ter mot­set­nin­ger på spis­sen.

* KrF har lovet å bidra til re­gje­rings­skif­te. Da er det vans­ke­lig å sitte å se at andre parti tar be­slut­nin­ger uten at man selv er med.

* In­ternt i par­ti­et blir det ar­gu­men­tert med at KrF og Venst­re kan bidra til å trek­ke Frp i en «mer guns­tig ret­ning». Høyre blir også vur­dert som mer sen­trums­ori­en­tert enn tid­li­ge­re.

* Det er en hold­ning i par­ti­et, ikke minst på Vest­lan­det, at åtte år uten inn­fly­tel­se er nok.

* To­talt sett vil det ikke være lett å pro­te­ste­re høy­lytt mot re­gje­rings­del­ta­gel­se med Frp.

Et skritt nær­me­re re­gje­ring

Sol­hjell drar pa­ral­lel­len til 1983 da han selv satt i KrFs lands­sty­re og gav grønt lys til å gå inn i Wil­lochs Høyre­re­gje­ring. Den gan­gen hadde KrF et lands­møte­ved­tak på at de ikke skul­le inn i en re­gje­ring som ad­mi­ni­strer­te abort­lo­ven. Denne gan­gen har KrFs lands­sty­re ved­tatt at det er «lite sann­syn­lig» at de går i re­gje­ring med Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er ikke helt likt, men det er en meget pa­ral­lell si­tua­sjon. Den gan­gen måtte de støt­te en re­gje­ring de hadde vært med å sette inn, uten å ha inn­fly­tel­sen på po­li­tik­ken.

- Tror du KrF også vil gå i re­gje­ring med Frp?

- For hvert skritt man tar nå, er det et ut­trykk for at man øns­ker å komme i mål.

Ut­vi­det etter val­get

Før val­get var det lagt et løp hvor sen­tral­sty­ret skul­le være det tungt­vei­en­de, råd­gi­ven­de or­ga­net som skul­le an­be­fa­le om par­ti­et skul­le gå vi­de­re i for­hand­lin­ger eller ikke. Tre dager etter val­get av­gjor­de KrFs lands­sty­re at de - og ikke sen­tral­sty­ret - skul­le gi rådet. Det betyr at også alle lan­dets fyl­kes­le­de­re skal si sin me­ning før stor­tings­grup­pa i kveld for­melt tar be­slut­nin­gen om de går vi­de­re i for­hand­lin­ger.

Ved­ta­ket blir av en rekke kil­der om­talt som helt udra­ma­tisk og som helt nød­ven­dig for å for­ank­re en vik­tig be­slut­ning mest mulig i parti­or­ga­ni­sa­sjo­nen. Når lands­sty­ret i dag sam­les, er de ikke ori­en­tert om sta­tus i son­de­rin­ge­ne på for­hånd.

Bred enig­het

Eli­sa­beth Løland er både di­rek­te valgt med­lem i sen­tral­sty­ret og leder i KrFU. Lands­sty­ret sam­les nor­malt to gan­ger i året og det er svært sjel­den det inn­kal­les «uten­om tur».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er rik­tig, men så er det også vel­dig sjel­den par­ti­et sit­ter i en si­tua­sjon med av­gjø­ren­de for­hand­lin­ger om et re­gje­rings­sam­ar­beid, kom­men­te­rer Løland.

Vil i re­gje­ring

Stor­tings­re­pre­sen­tant Kjell In­golf Rop­stad sit­ter på «alle» sider av bor­det i denne saken som med­lem både i sen­tral­sty­ret, lands­sty­ret, stor­tings­grup­pen og re­fe­ranse­grup­pen. Det mener han bare er en for­del:

- Dette er et så vik­tig spørs­mål at alle må få komme til orde slik at ingen føler seg over­kjørt eller satt til side, sier Rop­stad.

- Er det mulig å tenke seg at stor­tings­grup­pa vil over­prø­ve lands­sty­ret?

- Alt er mulig, men det rådet vi får fra de­le­ga­sjo­nen som son­de­rer er vik­tig. Og i slike spørs­mål er det hel­ler ikke en­kelt å gå mot parti­le­del­sen.

- Jeg er blant de som mener at det vi har gjort til nå er vel­dig rik­tig, og mener at vi bør gå inn i en fire­parti­re­gje­ring. Men det er fak­tisk det po­li­tis­ke og det vi får ut av son­de­rin­ge­ne i Ny­da­len som er det av­gjø­ren­de for om vi går inn i et sam­ar­beid eller ikke, un­der­stre­ker han.

- Be­grun­nel­se vik­tig

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sen­tral­styre­med­lem Karl Johan Hal­la­rå­ker un­der­stre­ker at uan­sett hva som blir ut­fal­let av son­de­rin­ge­ne, må parti­or­ga­ni­sa­sjo­nen få en grun­dig be­grun­nel­se.

- Det må en sterk og sak­lig be­grun­nel­se til hvis vi skal komme vi­de­re. Be­grun­nel­sen er like vik­tig som kon­klu­sjo­nen, sier han.

DAGEN

KrFs landsstyre

KrFs landsstyre samles vanligvis to ganger i året og er partiets høyeste organ mellom landsmøtene

Landsstyret er innkalt ekstraordinært til et møte på Gardermoen onsdag klokken 15.00

I landsstyret sitter KrFs sentralstyre samt alle 19 fylkesledere

Det er opptil de 32 tillitsvalgte skal ta stilling til om KrF skal bli med videre i regjeringsforhandlinger

Les også
Sonderer med Clemet i kulisseneCivita