Sonderer med Clemet i kulissene

En borgerlig firepartiregjering var en umulighet for fire år siden. - Civita-leder Kristin Clemet (H), har vært viktig for å skape et borgerlig samarbeidsklima, sier valgforsker Frank Aarebrot.

Ons­dag av­slut­tes de bor­ger­li­ges re­gje­rings­son­de­ring. Da blir det tro­lig også klart om alle de fire par­ti­ene skal re­gje­re sam­men.

Gjen­nom møter, se­mi­na­rer og åpne og luk­ke­de fora har Kris­tin Cle­met (H) og tenke­tan­ken Ci­vi­ta job­bet for å skape et sam­ar­beids­mil­jø for de fire ikke-so­sia­lis­tis­ke par­ti­ene, helt siden de rødgrøn­ne tok over re­gje­rings­mak­ten i 2005.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ci­vi­ta har vært sær­lig vik­tig for de unge og høyt ut­dan­nen­de po­li­ti­ker­ne som job­ber i sek­re­ta­ria­te­ne rundt i par­ti­ene, sier Frank Aare­brot.

Tenke­tan­ken har vært en møte­plass for disse unge po­li­ti­ker­ne, blant annet i de ufor­mel­le «Jep­pe-mø­te­ne» på det tid­li­ge­re sam­lings­ste­det «Jeppe» på Vin­de­ren i Oslo.

- Par­ti­ene vik­tigst

- Det har vært høyt under taket og for­doms­frie de­bat­ter. Et sted der mange for­skjel­li­ge typer men­nes­ker og me­nin­ger har følt seg hjem­me, sier Høy­res Tor­bjørn Røe Isak­sen.

Han gir Ci­vi­ta og Cle­met mye av æren for å skape et godt klima mel­lom ung­doms­par­ti­ene.

- Cle­met er en av dem som har bi­dratt mest til bor­ger­lig sam­ling, fort­set­ter Isak­sen, men av­vi­ser av den tid­li­ge­re stats­rå­den er den som har spilt den vik­tigs­te rol­len foran re­gje­rings­son­de­rin­ge­ne i Ny­da­len.

Han på­pe­ker at par­ti­ene har job­bet med å sy sam­men po­li­tikk og bygge til­lit i mange år etter at de ble «låst sam­men» i op­po­si­sjon av det rødgrøn­ne fler­tal­let.

- Par­ti­ene, ung­doms­par­ti­ene og Erna Sol­berg har vært minst like vik­ti­ge. De fire bor­ger­li­ge par­ti­ene for­sto sær­lig etter 2009 at de måtte finne en vei ut av op­po­si­sjo­nen sam­men, sier Isak­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Le­der­skif­te

- Ci­vi­ta har vært en ka­ta­ly­sa­tor, som i kje­mi­en, for å få pro­ses­sen til å gå for­te­re. Det har ikke vært en «prime mover», det er ikke år­sa­ken til at par­ti­ene har fun­net sam­men, men Ci­vi­ta har til­rette­lagt og gjort det let­te­re, sier valg­fors­ker Aare­brot ved Uni­ver­si­te­tet i Ber­gen.

Jan Arild Snoen, Høy­re-po­li­ti­ker og jour­na­list i det li­be­ral­kon­ser­va­ti­ve tids­skrif­tet Mi­ner­va, mener Ci­vi­tas rolle er be­gren­set.

- Pri­mært skyl­des sam­ar­bei­det at du ikke har Carl I. Hagen og Lars Spon­heim på top­pen, men andre folk med bedre kjemi, sier Snoen.

Stop­pet av­slag

- Cle­mets pro­sjekt har vært å stop­pe umu­lig­hets­ut­sagn før val­get. Det har hun lyk­kes i. Det har vært en vilje til å skif­te re­gje­ring uten å si hva den skal gjøre, sier Aare­brot.

Han viser til at det skar seg for de bor­ger­li­ge med «umu­lig­hets­på­stan­der» i 2005, da Frp-le­der Hagen er­klær­te at han ikke ville støt­te en re­gje­ring med Kjell Magne Bon­de­vik som stats­mi­nis­ter, for­tel­ler Aare­brot.

Der­med fikk de rødgrøn­ne par­ti­ene over­ta re­gje­rings­mak­ten, som de be­holdt etter val­get i 2009. Da satte Lars Spon­heim (V) foten ned for et sam­ar­beid med Frem­skritts­par­ti­et.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I årets valg­kamp har parti­le­der­ne i Venst­re, Høyre, Frp og KrF vært opp­tatt av å si at de går til valg på en ny, bor­ger­lig re­gje­ring.

KrF-le­der Knut Arild Ha­rei­de har un­der­stre­ket at det er «lite sann­syn­lig» med en fire­parti­re­gje­ring, men har li­ke­vel gått inn for å støt­te en ny re­gje­ring, uan­sett hvil­ke par­ti­er som blir med.

Ære til Jens

Også Jens Stol­ten­berg skal ha litt av æren for at det bor­ger­li­ge re­gje­rings­pro­sjek­tet nå er på gang, mener Isak­sen.

- Hans store suk­sess var å samle en fler­talls­re­gje­ring og smel­le igjen døren til sen­trum. Da Ar­bei­der­par­ti­et nå tapte fler­tal­let, var det ikke andre ste­der å snu seg, sier han.

Kris­tin Cle­met var mandag ikke til­gjen­ge­lig for en kom­men­tar.

Civita

En borgerlig og liberal tankesmie etablert i 2003.

Ledes av Kristin Clemet, Høyre-politiker og tidligere statsråd i to perioder.

Partipolitisk uavhengig, og fungerer som arena for formidling av politiske ideer på viktige samfunnsområder.

Arbeider for økt oppslutning om markedsøkonomien og dens betydning for velferd, frihet og demokrati, gjennom møter, publikasjoner, seminarer, skolering osv.

Les også
Dette mener de politiske partiene