- Europa kan miste to generasjoner

Tal­le­ne for Spa­nia er trøs­tes­løse. Nes­ten to tre­de­ler av unge under 25 år står uten jobb, den ver­ste si­tua­sjo­nen i hele den krise­ram­me­de euro­so­nen.

- Vi kom­mer til å miste ikke bare én ge­ne­ra­sjon om vi ikke gjør noe. Vi kom­mer til å miste to, sier den spans­ke ung­doms­le­de­ren Peter Ri­car­do Ibar­ra.

Tal­le­ne for Spa­nia er trøs­tes­løse. Nes­ten to tre­de­ler av unge under 25 år står uten jobb, den ver­ste si­tua­sjo­nen i hele den krise­ram­me­de euro­so­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den 28 år gamle le­de­ren for or­ga­ni­sa­sjo­nen Spansk ung­doms­råd tror ikke løs­nin­gen lig­ger i Spa­nia, han har tro på EU.

- Om vi ikke får en euro­pe­isk løs­ning, får vi ingen løs­ning i det hele tatt. Som land kan vi bare ta små grep. Med 57 pro­sent ung­doms­le­dig­het er det på tide å tenke nytt, sier han til NTB etter å ha del­tatt på de­batt om ung­doms­le­dig­het sam­men med fi­nans­mi­nis­ter Sig­bjørn John­sen (Ap) på OECD-kon­fe­ran­sen i Paris tirs­dag.

Vilje

Ibar­ra, fra or­ga­ni­sa­sjo­nen Spansk ung­doms­råd, har flere ven­ner som har reist til ut­lan­det for å finne jobb. Han har flere ven­ner som står i le­dig­hets­kø. Men han mener det fort­satt er mulig å snu si­tua­sjo­nen.

- Om det er reell vilje til å gjøre noe, da kan vi se en bed­ring på lang sikt. Dette er året det må skje, det er nå EU set­ter bud­sjet­tet sitt for de neste sju årene, sier Ibar­ra og vil ha re­gio­nal ut­jev­ning og tung sat­sing på ut­dan­ning og in­no­va­sjon.

Men han kon­sta­te­rer at de euro­pe­is­ke lan­de­ne fore­lø­pig ten­ker på sine egne in­ter­es­ser i ste­det for Euro­pas fel­les beste.

Slutt med kutt

Euro­pas le­de­re har i flere år kon­sen­trert seg om inn­stram­min­ger og spa­ring for å få bukt med store un­der­skudd og gjeld. Men nå må de tenke nytt, mener ung­doms­le­de­ren fra Spa­nia.

- Vi har hatt inn­stram­min­ger og spa­ring i fem år. Vi har mer gjeld i Spa­nia enn for fem år siden, vi har stør­re un­der­skudd enn for fem år siden, vi har en verre si­tua­sjon for fol­ket enn for fem år siden, sier han.

Med en enorm le­dig­het har både po­li­ti­ke­re og eks­per­ter fryk­tet so­si­al uro i Spa­nia. Det er noe Ibar­ra tror lan­det blir spart for. I hver fall på kort sikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Folk tror fort­satt på de­mo­kra­ti­et, selv om de kan­skje ikke tror på par­ti­ene som sty­rer. Men om dette fort­set­ter, kan alt skje, mener han.

Les også
Stadig flere unge uten jobb