Stadig flere unge uten jobb

I år kom­mer over 73 mil­lio­ner unge til å stå uten jobb ver­den over.

Det er hel­ler ingen tegn til bed­ring de neste årene. Det er den dyst­re kon­klu­sjo­nen til Ver­dens ar­beids­or­ga­ni­sa­sjonILO, som ons­dag la framnye tall for ar­beids­løs­he­ten blant unge.

Rundt 73,4 mil­lio­ner unge mel­lom 15 og 24 år kom­mer ved års­slutt til å være re­gist­rert som ar­beids­le­di­ge i ver­den, iføl­geor­ga­ni­sa­sjo­nens over­sikt. Det er 3,5 mil­lio­ner flere enn i 2007.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Unge mest ut­satt

Innen 2018 fryk­ter ILO at yt­ter­li­ge­re to mil­lio­ner unge skal ha hav­net i le­dig­hets­køen. Det vil gi en sam­let ung­doms­le­dig­het på 12,8 pro­sent.

Det er unge ar­beids­ta­ke­re som er mest ut­satt i vans­ke­li­ge øko­no­mis­ke tider. ILO er spe­si­elt be­kym­ret for si­tua­sjo­nen iEU, Midt­østen og Nord-Afri­ka, der ung­doms­le­dig­he­ten har ste­get kraf­tig de siste årene.

Mang­len­de bed­ring i øko­no­mi­en i fjor og i år gjør kri­sen på ar­beids­mar­ke­det verre, og kam­pen om de le­di­ge job­be­ne blir bare stør­re, heter det i ILOs rap­port.

Kon­se­kven­ser

Si­tua­sjo­nen iEuro­pa vil tro­lig bli noe bedre i årene fram­over, men le­dig­he­ten blant unge vil sann­syn­lig­vis li­ke­vel ligge over 16 pro­sent fram til 2018. Sta­dig flere unge euro­pe­ere tvin­ges til å ta job­ber de er over­kva­li­fi­ser­te for, mens andre må ta til takke med del­tids­ar­beid.

Lang­tids­le­dig­het blant unge har store kon­se­kven­ser for sam­fun­net, ad­va­rer ILO, som blant annet mer­ker seg unge ar­beids­ta­ke­res mis­tro til so­sio­øko­no­mis­ke og po­li­tis­ke sys­te­mer.

- Noe av denne mis­tro­en har kom­met til ut­trykk i po­li­tis­ke pro­tes­ter slik som be­ve­gel­se­ne mot inn­spa­rings­til­ta­ke­ne i Hel­las og Spa­nia, skri­ver or­ga­ni­sa­sjo­nen. (©NTB)