- Den reelle oppslutningen er betydelig høyere enn én prosent

Det hevder De Kristnes partisekretær Terje Simonsen. Men valgkommentator Svein Tore Marthinsen spår at valgdagen blir en skikkelig blåmandag for De Kristne.

På TV 2s fers­ke valgg­al­lup set­ter De Krist­ne re­kord med en opp­slut­ning på 1,0 pro­sent. Dette er 0,1 pro­sent­po­eng opp fra for­ri­ge må­ling, som var for­ri­ge ons­dag.

Det krist­ne par­ti­et er for øye­blik­ket blant annet stør­re enn Rødt, som lig­ger an til 0,8 pro­sent av stem­me­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi har gått fra å bli et pro­mille­par­ti til å være et pro­sent­par­ti. Det er en mile­pæl, sier parti­sek­re­tær Terje Si­mon­sen i De Krist­ne.

- Men jeg er over­be­vist om at vi er mye stør­re enn den pro­sen­ten, un­der­stre­ker han.

- Det at vi ikke stil­te ved for­ri­ge stor­tings­valg fører til at vi får en helt annen vek­ting på me­nings­må­lin­ge­ne. De andre par­ti­ene har et tall med seg fra for­ri­ge tall som vi ikke har. Men det er kjekt å bli re­gist­rert på en me­nings­må­ling når vi kom­mer fra null.

Skep­tisk eks­pert

Valg­kom­men­ta­tor Svein Tore Mart­hin­sen blir over­ras­ket om De Krist­ne får så mye som én pro­sent av stem­me­ne på valg­da­gen. Han har ikke sett til­sva­ren­de opp­slut­ning på andre må­lin­ger, og tror sam­ti­dig Rødt har stør­re opp­slut­ning enn 0,8 pro­sent. Han tror hel­ler ikke denne ene må­lin­gen auto­ma­tisk vil med­føre økt opp­merk­som­het fra medie­ne.

- Da tren­ger de flere må­lin­ger som be­kref­ter at de er i vekst og at de kan nærme seg et man­dat. Skal de få na­sjo­nal opp­merk­som­het må de klare å kjem­pe om en stor­tings­plass - og fore­lø­pig kan ikke jeg se at det skjer noe sted.

Ikke på TV

Hit­til er ikke De Krist­ne in­vi­tert til noen TV-de­bat­ter, bort­sett fra NRKs parti­le­der­de­batt for par­ti­er som i dag ikke er re­pre­sen­tert på Stor­tin­get. Mart­hin­sen tror ikke TV 2-må­lin­gen vil føre til noen store end­rin­ger i gjeste­lis­te­ne, og tror det er mer sann­syn­lig at Rødt blir in­vi­tert inn i var­men før De Krist­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Rødt har en reell sjan­se til et man­dat i Oslo, men jeg kan ikke se at De Krist­ne har en reell sjan­se per i dag. Så jeg har en viss for­stå­el­se for at de ikke slip­per til i TV-de­bat­te­ne, sier han.

Valg­eks­per­ten un­der­stre­ker sam­ti­dig at det er fullt mulig å sette agen­da og komme ut med sitt bud­skap også uten å komme på TV og i de store avi­se­ne.

- De so­sia­le medie­ne ut­gjør nå et vik­ti­ge­re sup­ple­ment til de tra­di­sjo­nel­le medie­ne enn i 2009. Det tror jeg kan være en for­del for de mind­re par­ti­ene.

Sperre­gren­sen

Terje Si­mon­sen er mildt sagt uenig i på­stan­den om at De Krist­ne ikke har re­el­le sjan­ser til å få sine folk inn på Stor­tin­get. Parti­sek­re­tæ­ren er over­be­vist om at hans parti kom­mer til å over­ras­ke de fles­te - og til og med kan nå sperre­gren­sen på fire pro­sent.

- Og vi skal inn i re­gje­ring, sam­men med Frp og Høyre. Vi skal være det par­ti­et som ga­ran­te­rer en fler­talls­re­gje­ring, sier han.

Vil styr­ke Frp

Si­mon­sen tror mange tid­li­ge­re KrF-vel­ge­re har gått til Frp de siste årene. I løpet av de neste ukene håper han å få denne vel­ger­mas­sen over til sitt eget parti - men ikke for å svek­ke Frem­skritts­par­ti­et.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Nå er det vik­tig at de krist­ne Frp-vel­ger­ne stem­mer på De Krist­ne. En stem­me til De Krist­ne er også en stem­me til Frem­skritts­par­ti­et. Uten oss i vippe­po­si­sjon er jeg redd Frp vil bli satt på side­lin­jen. Da er jeg redd vi ikke får en reell po­li­tisk kurs­end­ring i dette lan­det, sier han.

- Men vil Høyre og Frp sam­ar­bei­de med De Krist­ne?

- Hvis det er det som må til for å etab­le­re en bor­ger­lig fler­talls­re­gje­ring, håper og tror jeg det, sva­rer Si­mon­sen. Som ikke vil røpe stra­te­gi­en for de neste 14 da­ge­ne, bort­sett fra at han og De Krist­ne sik­ter høyt.

- Jeg tror vi når sperre­gren­sen. Jeg tror vi kom­mer i re­gje­ring. Og jeg tror Erik Selle blir stats­råd.

DAGEN

Meningsmåling

På søndagens TV 2-gallup får de borgerlige partiene 52,7 prosent av stemmene og ligger an til å få 95 mandater. De rødgrønne partiene får til sammen 41,1 prosent oppslutning, noe som tilsvarer 73 mandater.

Miljøpartiet De Grønne øker igjen og får ny rekord på målingen, som er utført av TNS Gallup. Partiet er nå oppe i 3,2 prosent av stemmene.

Også De Kristne setter ny rekord med 1,0 prosent. Dette er 0,1 prosentpoeng opp fra forrige måling.

Les også
KrF og De Kristne
Les også
Historisk oppgjør ved sperregrensenSperregrensen