Illustrasjonsfoto: Fotolia.com

Et godt budskap til verden

Men alt er av Gud, han som i Kristus forsonte verden med seg selv og gav oss forsoningens tjeneste.

Nylig fikk Etiopia med sine om lag 105 millioner innbyggere ny statsminister, Abiy Ahmed (41). Det første han gjorde var å samle religiøse ledere til samtale om forsoning.

I sin tale i nasjonalforsamlingen sa Ahmed: «Det er på høy tid at vi lærer av feilene vi har gjort, og gjør opp for all urett vi har gjort tidligere.» Kontinentets yngste statsminister har muslimsk far og kristen mor, og er selv en aktiv evangelisk kristen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slike ledere trenger vi mange av. Kvinner og menn som fører videre forsoningens tjeneste, innstiftet av Jesus Kristus.

Jesu Kristus sonte for at vi skulle forsones. Hans død og oppstandelse ga menneskeheten en ny framtid. Alle folkeslag fikk samme adgang til omvendelse og tilgivelse. Det må være verdens beste budskap.

«Det var Gud som i Kristus forsonte verden med seg selv», skriver Paulus til menigheten i Korint. Den største forsoning i historien. Han som elsker verden så høyt at han ga sin egen sønn, inkluderte alle mennesker til alle tider i prisen som ble betalt på Golgata. Begrepet verden favner alle folkeslag.

Forsoningen innebærer frelse av bare nåde for alle som vil ta imot. Et budskap om at Jesus har gjort opp for oss. Døperen Johannes pekte på Jesus og sa: «Se der Guds lam som bærer verdens synd.» Apostelen Peter skriver: «Han bar våre synder på sitt legeme opp på korstreet, så vi skulle dø bort fra synden og leve for rettferdigheten.»

Både Johannes og Peter henviser til oppgjøret på Golgata. Et vendepunkt i historien, Jesus tok alle våre misgjerninger på seg. Han ble ikke gjort til synder, men til synd for vår skyld. Så er det opp til oss å ta imot frelsens gave i tro.

Det fører forsoningslinjen videre, ut i vår egen hverdag. Paulus sier at i stedet for å tilregne oss skyld, som vi hadde fortjent, så har Gud overgitt til oss ordet om forsoningen. En oversettelse bruker begrepet deponert. Hvilken overgang til noe bedre! Vi får en gudgitt trang til å formidle forsoning. Ja, Paulus proklamerer i glede: «Så er vi da utsendinger for Kristus», og det er som Gud selv formaner gjennom oss: «Vi ber dere på Kristi vegne, la dere forsone med Gud!»

Hvilket oppdrag! Vi skal være sendebud i Kristi sted, ambassadører for nådens budskap, og like nøyaktig som vår oppdragsgiver vil ha gjort det.

Forsoningen ligger også til grunn når Paulus minner menigheten i Efesus om at de en gang var hedninger og uten Kristus. Selv om de tilba mange guder, var de likevel uten håp og uten Gud i verden. «Men nå», fortsetter han, «i Kristus Jesus, er dere som var langt borte, ved Kristi blod kommet nær. For han er vår fred, han som gjorde de to til ett og rev ned det gjerdet som skilte, fiendskapet».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det verste av alle gjerder, fiendskapet, ble fjernet av Guds egen sønn. Jesus skulle stifte fred og forsone både jøder og øvrige folkeslag med Gud da han døde på korset og der drepte fiendskapet. Nådens vei er den eneste muligheten til å komme til Gud, og den er farbar for alle folkeslag.

På Golgata skjedde det en forsoning (et forlik) mellom Gud og mennesker – og mennesker imellom. Det gode budskap om fred blir forkynt for alle folkeslag. Gjennom Jesus har vi alle, uansett nasjon, adgang i en Ånd til Faderen. Det framstilles ikke som en ny lære eller ideologi. Det er personen Jesus Kristus som er vår fred. En fiendtlig innstilling hører ikke hjemme blant de som tror på ham.

Virkningen av korset forandret ikke Guds hjerte, men menneskets hjerte. Det var vi som behøvde å forlike oss, ikke Gud. Gjennom Kristus ble veien åpnet for oss alle til et nytt fellesskap, basert på kjærlighet. Kristus er den eneste mellommann mellom Gud og mennesker.

Synd er ikke bare ulydighet mot Guds vilje, den gjør oss fremmed for ham. Det medfører at vi lever uten Gud i verden. Ulydighet og opprør mot sannheten skaper også barrierer mennesker i mellom.

Men alt er av Gud, han som i Kristus forsonte verden med seg selv og gav oss forsoningens tjeneste.

2. Kor. 5,18.

----

Trykk her for å lese flere andakter :-)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Våk
Les også
Tro bak murene
Les også
Syk – men velsignet
Les også
Se på Jesus
Les også
Verdens lys