Uavhengighetskamp blir til hat mot homofile
Afrikanske ledere er meget sensitive for vestlig overformynderi, og homofili blir stemplet som vestlig, liberalt tankegods. Dette lider de homofile under.
Ugandas president Museveni har høstet storm, i Vesten, for landets nye lov om livstidstraff for homofil praksis.
Norsk misjon har i mange tiår vært engasjert i Øst-Afrika. Musevenis lov kom ikke uventet på generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), Øyvind Åsland.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
- Det er dessverre ingen stor overraskelse. Jeg ser dette som utslag av kultur, mer enn av kristen teologi. Mye av denne kulturen preger også deler av kirkene i Øst-Afrika, sier han.
Åsland har snakket mye med kirkeledere i Tanzania, Kenya og Etiopia, og opplever å stå sammen med dem i den teologiske avvisningen av å leve ut en homofil praksis.
- På de rent samfunnsmessige konsekvensene kommer ulikhetene frem. Vi mener jo det ikke bør være straffbart, i noe samfunn, å være homofil. Det prøver vi å ha en dialog med våre kirkepartnere på.
Brudd
Den store, lutherske kirken i Etiopia, Mekane Yesu, brøt sitt samarbeid med Svenska Kyrkan grunnet deres standpunkt i homofilispørsmålet. Åsland tror man vil kunne se mer av slike brudd i fremtiden.
- Landene i Afrika har et ganske ambivalent forhold til vestlige aktører som kommer og skal lære dem hvordan ting skal være. Mange av disse er nok ikke sensitive nok.
Merker afrikanske ledere en slik ovenfra-og-ned-holdning, koster det dem ikke mye å kutte båndene. Hva som vil skje i Uganda er usikkert, men det kan bli vanskeligere for bistandsorganisasjoner med en vestlig, politisk-korrekt agenda å jobbe i landet.
Konservative
Artikkelen fortsetter under annonsen.
I gårsdagens Dagen sa generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, at kristne, konservative krefter i USA stod bak mye av tankegodset som fører til homohat. Den koblingen mener Åsland ikke er saksvarende.
- Hun overvurderer påvirkningskraften til disse aktørene, sier han.
Leder i Mellomkirkelig Råd og tidligere generalsekretær i Det Norske Misjonsselskap (NMS), Kjetil Aano, er derimot enig med Helland.
- Det er enkelte miljøer, da ofte evangeliske eller katolske aktører, som fremholder familieverdier på en slik måte at homofile fremstår som farlige, noe som må bekjempes, sier han.
- Man har på mange måter tapt kampen på hjemmebane og gjør da et grep hvor man prøver å vinne en annen plass.
Men den alliansen som blir særlig potent i Afrika er når dette blir politisk. Nå er det vestlige, liberale holdninger som oppleves som imperialisme.
- Homofili er en gunstig sak å bruke på den måten, for det er lett å spille på engstelse og det ukjente. Aggresjonen rammer en liten minoritet, mens man egentlig ønsker å vise kulturell uavhengighet fra Vesten.
Noen religiøse ledere i disse landene er ikke situasjonen voksen. Jeg sier ikke hva de skal mene, men de lar seg bruke i en kulturell, politisk prosess som er svært uheldig, sier Aano.
Artikkelen fortsetter under annonsen.
Dagen
Homofili i Afrika
Uganda er langt fra det eneste landet i Afrika som forbyr homofili. NRK har laget en oversikt som viser at Norge i 2012 ga fire milliarder kroner i bistand til 31 afrikanske land der det er ulovlig å være homofil. I Nigeria, Mauritania, Sudan og Somalia risikerer homofile dødsstraff. Kilde: NRK