FORFULGTE KRISTNE: Hvordan har utviklingen vært når det gjelder forfølgelse av kristne rundt i verden gjennom den siste tiden, spør Ove Eikje.

Utviklingen blant forfulgte kristne

4.998 kristne ble drept på grunn av sin tro.

42.849 kristne ble slått eller truet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

278.716 kristne ble tvunget til å forlate sine hjem eller gå i skjul.

Disse dramatiske og skremmende tallene er hentet fra World Watch List (WWL) for 2024 som Åpne Dører presenterte for en tid siden. I over 30 år har Åpne Dører lansert WWL for 50 land der kristendomsforfølgelsen er hardest.

Organisasjonen forteller at rapporten er revidert eksternt av The International Institute for Religious Freedom, og er ansett som den mest pålitelige rapporten innen sitt felt.

De fem siste årene

Hvordan har utviklingen vært når det gjelder forfølgelse av kristne rundt i verden gjennom den siste tiden? Undertegnede har laget en oversikt over de 25 verste landene de siste fem årene – fra 2020 til 2024.

Den viser at det er vanskeligst å være kristen i Nord-Korea, som topper listen i fire av fem år. Deretter følger Somalia, Libya og Eritrea. Dessuten har Jemen og Nigeria rykket sterkt oppover på listen. Vi ser også at det er blitt mye vanskeligere enn tidligere å bekjenne Jesu navn i Mali. Det samme gjelder på Cuba, som har gjort et kraftig byks oppover på listen.

Det er også en del land som har rykket nedover på listen, og dette gjelder for eksempel Afghanistan og Usbekistan. Men det trenger ikke å bety at forholdene er blitt så mye lettere i disse landene, men heller av motstanden mot kristne har økt desto mer i landene som ligger høyere på oversikten.

Ransakende spørsmål

Vi kan stille oss det ransakende spørsmålet: Hvordan hadde det gått med oss om vi hadde opplevd alvorlig forfølgelse som kristne? Det er viktig at vi nå ber inderlig for våre kristne brødre og søstre som lider under vanskelige forhold som vi ikke kan forestille oss.

I den forbindelse har jeg en oppfordring til Dagen: Neste år bør dere plassere artikkelen om World Watch List på midtsidene med oversikt over de 50 versting-landene – slik at vi enkelt kan rive den ut – og slå den opp på et synlig sted slik at vi kan bli minnet om å be for de forfulgte kristne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Åpne Dører kommer dessuten hver måned med en bønnekalender som kan være til hjelp for oss.

La oss ikke glemme alle mennesker rundt i verden som lider for sin kristne tro!

Størst forfølgelse av kristne

World Watch List 2020–2024

Oversikt over de 25 landene med mest forfølgelse av kristne de siste fem år: