FORVENTER SVAR: Burde ikke dette være tilstrekkelig til at Veiteberg (bildet) bør svare på hvordan hun kan være med i Palestinakomiteen og gjennom den gi sin støtte til Hamas, spør Stig Magne Heitmann

Spørsmål til biskop Veiteberg om Hamas og Palestinakomiteen

I Dagen 24. oktober 2023 bekrefter biskop Veiteberg sitt medlemskap i Palestinakomiteen. I artikkelen «Palestinakomiteen og Hamas har samme mål» (21. oktober) viser Dag T. Elgvin at det nettopp er slik: Palestinakomiteen og Hamas har samme mål.

Når vi så leser Hamas' charter, både det opprinnelige fra 1988 og det «reviderte» fra 2017, er det slik jeg ser det utrolig at en biskop i en kristen kirke kan gi sin støtte til en organisasjon som har som mål å utslette Israel, jødenes hjemland fra bibelsk tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er forståelig at en reagerer på voldsbruk og krigføring, enten det er den ene eller andre siden som er den angripende part. Empati med lidende er et bibelsk og kristent imperativ. Og det er også en bibelsk sannhet at et palestinsk liv og helse er like mye verdt som et jødisk og israelsk, en muslim er like mye elsket av Gud som en jøde og kristen. Men det er noe annet det handler om når vi møter terrorbevegelser som Hamas, IS og Islamsk jihad.

Jeg gjengir nedenfor deler av Wikipedias omtale av Hamas og charteret (min oversettelse fra engelsk). Sitatene gjengis i kursiv:

Hamas-charteret

Hamas-charteret, på engelsk kjent som The Covenant of the Islamic Resistance Movement, er opprinnelig fra 1988. Et revidert charter ble kunngjort i 2017. Det var altså det opprinnelige charteret som lå til grunn da Hamas vant valget i Gaza i 2006.

Det opprinnelige charteret proklamerer jihad (hellig, islamsk krig) mot Israel og jødene. Det gir heller ikke plass for en tostatsløsning, og det avviser alle forhandlinger.

Les også
Frp: Uakseptabelt at jøder i Norge ikke skal føle seg trygge

Det er ingen løsning på det palestinske spørsmålet utenom jihad. Andre initiativer, forslag og internasjonale konferanser er bortkastet tid og fåfengt … Stans all diskusjon om islams suverenitet over området (det palestinske området fra «elven», det vil si Eufrat, til Middelhavet).

FN og internasjonale organisasjoner mente i 1988 at disse utsagnene fra Hamas ville oppildne til folkemord mot jødene. Derfor ble de av politiske grunner moderert.

I 2008 sa Hamas-lederen Ismail Haniyeh at Hamas kunne akseptere en palestinsk stat slik kartet så ut før krigen i 1967. Men den britiske statsministeren Tony Blair hevdet i 2009 at Hamas ikke aksepterte Israels eksistens og fortsatte med å true Israel gjennom terror og vold.

Valget i 2006

Etter valgseieren i 2006 begynte Hamas å bruke mer sekulær argumentasjon enn den tidligere religiøse, islamske terminologien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

2017-versjonen av charteret aksepterte for første gang en palestinsk stat innenfor de grensene som fantes før krigen i 1967. Samtidig avviste det en anerkjennelse av staten Israel. Israel ble kalt «den sionistiske fienden» og ble kun sett på som en midlertidig størrelse inntil hele Palestina ble frigjort. Det nye dokumentet sier også at krigen ikke er mot jødiske mennesker, men bare mot sionismen som er ansvarlig for okkupasjonen av Palestina.

Les også
Derfor er jeg fortsatt israelvenn

En kan spørre etter den grusomme terroren 7. oktober om det forholder seg slik. Da var det jo nettopp uskyldige jødiske mennesker som ble angrepet og drept på den mest bestialske måten mens angriperne ropte «Allahu Akbar».

Analyse

Wikipedia gir følgende analyse av den originale versjonen. Den understreker fire hovedtemaer:

1. Ødeleggelse av Israel og etableringen av et islamsk teokrati i Palestina. Dette er essensielt.

2. Uinnskrenket jihad er nødvendig for å oppnå dette målet (punkt 1)

3. Resolusjoner som omfatter både jødiske og palestinske krav, er uakseptable.

4. En må bruke historisk antisemittisk språk og bilder som underbygger målet (om Palestina fritt for jøder, bare for palestinere).

Pakten (charteret) proklamerer at Israel kun vil eksistere inntil islam overvinner det, og jihad mot jødene er påbudt inntil dommens dag. Kompromisser om landet er forbudt. Dokumentet fremhever hellig krig som en guddommelig forordning (fra Allah).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Revisjonen av charteret i 2017 modererer det opprinnelige charteret ved å si at Hamas ikke er antijødisk, men kun antisionistisk, men det opprettholder målet om å eliminere Israel.

Bakgrunn

Wikipedia skriver om bakgrunnen for endringene i charteret:

I 1987 begynte den første intifadaen (1987–1993), og på slutten av 1980-tallet forhandlet PLO med Israel om en tostatsløsning. Det aksepterte ikke Hamas. PLOs ideologi er mer sekulær enn Hamas'. Hamas' ideologi er neo-salafistisk (slik den finnes i Det muslimske brorskapet i Egypt sin teologi) og hevder at nasjonal frigjøring er tillatt gjennom et guddommelig dekret (Allahs påbud). Landet Palestina må frigjøres gjennom islamsk waqf (gaver). Det opprinnelige charteret samsvarer med tanken om en evig strid mellom muslimer og jøder, der Allah og muslimene vil seire til slutt.

Les også
Karpe-rapper ut mot VG-redaktør: «Hun er Israel-venn»

Egypts myndigheter har hatt store utfordringer i forhold til salafistbevegelsen, Det muslimske brorskapet, som er «mor» til Hamas. Derfor anser Egypt både Det muslimske brorskapet og Hamas som terrororganisasjoner. Vi kan spørre om det er grunnen til at Egypt holder grensen mot Gaza stengt. De vil ikke risikere å få islamistisk terror i sitt land.

Relevans nå

Mange tviler på at Hamas er blitt mer sekulære, heter det i Wikipedia-artikkelen. De mener at det bare er et spill som skjuler den egentlige agendaen til Hamas. Det opprinnelige charteret står fortsatt ved lag.

Mahmoud al-Zahar som var med å stifte Hamas, sa i 2006 at Hamas ikke vil forandre et eneste ord i charteret. I 2010 bekreftet han dette: «Vår ultimate plan er å se Palestina som en enhet. Jeg sier det høyt og tydelig slik at ingen skal misforstå. Dette er ikke politisk taktikk. Vi kommer aldri til å anerkjenne Israel. Israel var og er vår fiende.»

Artiklene i charteret fra 1988 sier:

Artikkel 1 beskriver Hamas som en islamsk motstandsbevegelse med islamsk ideologisk program.

Artikkel 2 definerer Hamas som en «universell bevegelse» og en gren av Det muslimske brorskapet i Palestina.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Artikkel 3 sier at medlemmene i Hamas har innviet sine liv til Allah.

Artikkel 4 ønsker enhver muslim som omfavner dens tro og ideologi og følger dens program, hemmeligholder det og utfolder sine plikter, velkommen.

Artikkel 5 demonstrerer Hamas' salafistiske røtter og forbindelse til Det muslimske brorskapet. Det erklærer at religionen er islam og koranen dens konstitusjon.

Artikkel 6 sier at Hamas er en palestinsk bevegelse som streber etter å reise Allahs banner på hver tomme i Palestina, for under islams vinger vil alle dens følgere finne trygghet og sikkerhet. Artikkelen hevder at uten islam vil verden havne i kaos og krig.

Les også
Jødehatet: Stadig det mest seigliva av ideologisk ugras

Artikkel 7 beskriver Hamas som skal bekjempe de sionistiske inntrengerne. Den viser til en hadith av al-Bukhari som sier at Dommens dag ikke vil komme før muslimene nedkjemper og dreper alle jøder.

Artikkel 8 gjengir Det muslimske brorskapets slagord om at «Allah er dets mål, Profeten er dets modell, Koranen er dets grunnlov, Jihad er dets vei, og døden for Allahs sak er dets høyeste ønske».

Slik fortsetter det i artikkel etter artikkel. De siste artiklene, 34 og 35, slår fast at Tempelfjellet i Jerusalem tilhører muslimene.

Uttalelser om Israel

Forordet til 1988-charteret sier: «Israel vil bare eksistere inntil islam overtar det, akkurat slik islam overtok andre land og folk tidligere.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Antisemittisme

Wikipediaartikkelen viser også at Hamas ikke skiller mellom antisionisme og antisemittisme. Derfor kunne de gå så brutalt fram mot uskyldige jøder 7. oktober. Kan Israel leve med en slik nabo?

Burde ikke dette være tilstrekkelig til at Veiteberg bør svare på hvordan hun kan være med i Palestinakomiteen og gjennom den gi sin støtte til Hamas?