OVERDRIVELSER: Forsker Asle Toje mener både Republikanerne og Demokratene overdriver hva som står på spill i amerikansk politikk.

Asle Toje: – Vinner Republikanerne stort, er veien åpen for Trump

Forskeren ser behov for å korrigere nordmenns bilde av hva som står på spill i tirsdagens valg i USA.

Den utenrikspolitiske forskeren og kommentatoren poengterer at det såkalte mellomvalget på en måte er helt ordinært: Velgerne i demokratier får med jevne mellomrom en sjanse til å skifte ut politikere både lokalt og nasjonalt.

– Ofte har nordmenn et behov for å finne enorme narritiver for det som egentlig er en stor mengde individuelle valg. Man vil finne et gigantisk bakteppe som ofte er bare tull, sier Toje til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han mener det er klokt å tenke at amerikanske velgere først og fremst stemmer det de mener best fremmer interessene og verdiene deres.

Vond opplevelse

«Forholdene ligger til rette for at Republikanerne vinner tilbake Representantenes hus», konstaterer CNN. I Senatet er situasjonen mer usikker, men mye tyder på at Demokratene kan miste sitt knappest mulige flertall der. Hvert av partiene har 50 seter, men visepresident Kamala Harris sitter på vippen.

– Mellomvalg er ofte en vond opplevelse for partiet som har presidenten. Siden Demokratene dessuten har hatt flertall både i Representantenes hus og Senatet, har de vært ekstremt mektige. Og de har hatt evne til å gjennomføre sin politiske agenda, sier Toje til Dagen.

Mellomvalg i USA

Tirsdag 8. november holdes det valg i USA.

Blant posisjonene som skal fylles, er alle de 435 setene i Representantenes hus og 35 seter i Senatet i Kongressen i Washington D. C.

Det skal også velges guvernører i 36 delstater og tre territorier.

Det er ventet at Republikanerne vil vinne terreng. Spenningen er knyttet til hvor mye og hvordan det vil påvirke den politiske dynamikken når den nye Kongressen blir satt 3. januar 2023.

Som eksempler nevner han utnevnelsen av Kentanji Brown Jackson til ny høyesterettsdommer, loven for å redusere inflasjonen og tiltak for å bygge opp ny industri i USA.

Trump-effekt

Problemet er at ikke mange nok velgerne opplever å ha fått det de ønsker seg mest: En trygg hverdag med god økonomi.

FOLKEMØTE: Donald Trump deltok søndag i et folkemøte til støtte for senator Marco Rubio i Florida.

– Hadde det ikke vært for Trump, ville dette valget blitt et blodbad for Demokratene, sier Toje.

Han mener den tidligere presidentens lave popularitet blant usikre velgere kan komme til å koste Republikanerne noen av setene de ellers ville vunnet med god margin.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tungt fordøyelige kandidater

Såkalte Trump-lojalister er likevel ikke en ensartet gruppe. På en ende av skalaen er den Yale-utdannede juristen J. D. Vance, som er senatskandidat fra Ohio. For noen år siden hadde han stor suksess med memoarboken «Hillbilly Elegy» om sin oppvekst i et dysfunksjonelt miljø i rustbeltet.

På den andre enden er Herchel Walker, tidligere proff i amerikansk fotball uten politisk erfaring. To kvinner har beskyldt ham for å presse dem til å ta abort, og han er også blitt beskyldt for bøllete adferd overfor egen familie. Han prøver å bli valgt inn i Senatet fra Georgia.

– Mange av de nye Trump-kandidatene har til felles, er at det er vanskelig for mange velgere å svelge dem. Hvis Trump får sine folk valgt i betydelig grad, er det vanskelig å stå imot ham som partiets presidentkandidat i 2024, sier Toje.

«Negative campaigning»

Utsiktene til at Trump kan bli kandidat på nytt er ifølge Toje en viktig forklaring på at Demokratene har fått panikk.

– Det mange kanskje ikke vet i Norge, er at det er Demokratene som er pengepartiet. De har uendelig mye mer å bruke på politisk reklame. Og de siste årene er de også blitt veldig stygge med «negative campaigning», sier han.

Tidligere mener han dette var Republikanernes domene.

– Det store narrativet i Demokratenes valgkamp, som også får gjennomslag i norske medier, er at demokratiet står på spill. Det er en veldig underlig ting å si.

– Fordi?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fordi det er opp til velgerne. Hvis man sier: «Vi må vinne, ellers har vi ikke demokrati», er det i seg selv antidemokratisk.

Abortsaken dalte på listen

Med økende inflasjon, kriminalitet og ulovlig innvandring, samt frykt for sensur av konservative stemmer fra nettgigantene, mener Toje Demokratene står laglig til for hogg.

Det har også gjort det vanskelig å gjøre abort til den store under valgkampen. Etter at Høyesterett omgjorde abortdommen Roe vs. Wade i juni, hadde flere partistrateger regnet med at det ville mobilisere mange velgere.

– Det viste seg at folk brydde seg om abort, men ikke like mye som om inflasjon, sier Toje.

VALGKAMP: President Joe Biden New Yorks guvernør Kathy Hochul deltok sammen under et valgkamparragnement på Sarah Lawrence College i Yonkers, New York på søndag.

Han viser til at økonomi og kriminalitet er temaer der flere amerikanere har tillit til republikanere enn demokrater. Det mener han også kan forklare at valgene i en delstat som New York, der Demokratene oftest vinner lett, er mer spennende enn på lenge.

– Ikke lyst til å tape

Siden Demokratene vanligvis gjør det bedre på meningsmålinger enn i valg, mener Toje det er god grunn til å følge med på tirsdagens valg.

Han mener begge partiene har betydelige interne problemer og er i utakt med store velgergrupper.

– Hvorfor kommer det ikke flere republikanske politikere som kan overbevise velgere i sentrum?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Amerikanerne er et tallfolk. Demokratene valgte Joe Biden, selv om han var altfor gammel, fordi tallene sa at han ville vinne, sier Toje.

Selv om han oppfatter stor skepsis til Trump og hans retning for Republikanerne også internt, mener han den tidligere presidenten er for mektig til at mange nok våger å utfordre ham internt.

Overdreven retorikk

Toje legger ikke skjul på at han opplever utviklingen deprimerende.

– Det er overdreven retorikk på begge sider. Man fremstiller det som om langt mer står på spill enn det som faktisk står på spill. Man gjør det andre partiet til en karikatur av ren ondskap. Og det gjør også noe med hvilke kandidater partiene velger, sier han.

Frykter ikke borgerkrig

Hvis Republikanerne vinner begge kamrene i Kongressen, forventer forskeren at Biden vil få to år med hard motvind fram mot presidentvalget i 2024.

– Som observatør av amerikansk politikk er det opplagt at begge partiene har et betydelig behov for å reformere seg selv. Republikanerne trenger å ta et oppgjør med arven etter Trump og finne fram til en form for politikk som ikke er drevet av raseri, paranoia og konspirasjonsteorier. Demokratene er på sin side stadig mer geriatrisk og styrt av minoritetsgrupper

Toje er bekymret for polariseringen, men ikke for borgerkrig.

– Det er ikke alltid venstresiden som vinner kulturkamper i Amerika.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han tror det kan komme bedre og mer harmoniske tider. Men neppe umiddelbart etter tirsdagens valg.

Les også
Sinne er ikke et kristent svar