IKKE OVERRASKET: Leder i Dawn Norge, Øivind Augland er ikke overrasket over de ferske tallene Dagen viser over Norges mest besøkte menigheter.

– Det nytter å plante

Oversikten over Norges mest besøkte menigheter viser at det nytter å plante nye fellesskap, mener leder for DAWN, Øivind Augland.

Han er glad for å se at nye nettverk som Intro og Salt har opplevd sterk vekst siden de etablerte seg for drøyt ti år siden.

SE OVERSIKTEN: Her er oversikten over Norges mest besøkte menigheter

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hemmeligheten deres er at de planter nytt og dermed delegerer ansvar til mindre grupper, sier Augland.

Misjonsforbundet i Kristiansand viser den samme mentaliteten. Syv menigheter har blitt plantet de siste fem årene, noe som har resultert i at Misjonsforbundet i Kristiansand er det nettverket som har opplevd kraftigst vekst de siste fem årene.

– Å gi en gruppe ansvar for å plante et nytt fellesskap er helt i tråd med norsk kultur. Vår kultur er sosialdemokratisk, og vi setter pris på at det ikke er så lang avstand mellom beslutningstaker og de som skal implementere, sier Augland.

Han tror derfor at flere mindre menigheter skaper mer vekst enn en stor.

– Det er lettere å vokse fra 0 til 250, enn fra 250 til 750 i en stor sammenheng. Samtidig tror jeg at vi trenger store og sterke menigheter, men det viser seg at eierskapet må ligge så nærme grasrota som mulig for å skape vekst.

– Hva så med Den katolske kirke, den planter jo bare i liten grad?

– Det er riktig, men legg merke til hvor mange messer de har. Det betyr også at det er mange som eier de ulike delene av kirken. Selv om kirkesamfunnet kommer fra en hierarkisk struktur er det i Norge stort engasjement på grasrotnivå i mange menigheter.

I 2009 gjennomførte DAWN en lignende undersøkelse. Fem år etter viser det seg at menighetene som viste positive egenskaper den gang har fortsatt å vokse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Her er oversikten over Norges mest besøkte menigheter
Les også
De unge svikter Agenda:utAgenda:ut
Les også
Maler Guds kjærlighet med stemmen
Les også
Pastorer og kirkeledereSkattelister 2013
Les også
Norske katolikker må forklare medlemspraksis