Kristnes mediemuligheter

Hvorfor er det slik at frelste rusfrie mennesker sjeldent slipper til med sin historie i norske medier, mens alternative og nyåndelige behandlingsmetoder vies spalteplass?

Medias brede nedslagsfelt og helt spesielle evne til å sette dagsorden kan føre med seg utfordrende spørsmål. Kunne sekulære medier vært flinkere til å løfte frem hvordan titalls millioner forfulgte kristne lider på ulike måter i deler av verden?

Hvorfor er det slik at kristne verdier ofte presenteres som fordømmende og utdaterte i mediene, mens mange kristne organisasjonens nestekjærlighetsarbeid sjeldent vies oppmerksomhet?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvorfor er det slik at frelste rusfrie mennesker sjeldent slipper til med sin historie i norske medier, mens alternative og nyåndelige behandlingsmetoder vies spalteplass?

Meningen med spørsmålene er ikke å svartmale dekningen av kristen tro og kristne verdier i landets sekulære medier. De gode sakene finnes, og de er til stede, heldigvis. Men har vi kristne tro på at flere saker med kristent innhold vil kunne være positivt?

Ønsker vi flere nyhetssaker som målbærer den kristne stemmen? Jeg tror mange kristne vil svare ja på det spørsmålet, og det er flott.

Personlig tror jeg at det finnes mange potensielle nyhetssaker ute i Kristen-Norge som aldri når sitt potensial. Kristne mennesker, kristne organisasjoner og kristne trossamfunn representerer spennende historier, opplevelser og vitnesbyrd. Kristne utretter mye i samfunnet, for og med alle mennesker, uansett bakgrunn. Norge har en sterk kristen kulturarv. Over 70 prosent er medlem avDen norske kirke.

Over 340.000 mennesker er registrert i andre kristne trossamfunn, ifølge SSBs tall fra 2016. Flere titalls kristne organisasjoner driver et utstrakt arbeid for mennesker i nød. Den kristne nestekjærligheten praktiseres på ulike måter og ulike plasser over hele Norge. Det finnes med andre ord gode grunner til å argumentere for at den kristne tro hører naturlig hjemme i det norske mediebildet.

Vi går nå inn i en kristen høytid. Den norske befolkning skal feire jul. Dette er ofte et tidspunkt der den kristne tro får økt mediedekning i landet, og det er også en tid der medieaktører er mer mottakelig for innspill fra mennesker med et kristent verdensbilde. Slike tider på året åpner opp muligheter.

Synes du at flere saker som omhandler den kristne tro fortjener å nå ut i nyhetsbildet?

Tror du at dette kan føre noe positivt med seg? Da ønsker jeg å komme med en liten utfordring til slutt. Kanskje denne julen åpner opp mediemuligheter for deg som kristen. Kanskje vet du om et kristent arrangement lokalavisa kan tipses om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kanskje ser du et positivt program på TV, eller et positivt nyhetsinnslag, og kan takke NRK eller TV2 for det. Kanskje får du lyst til å sende inn et leserinnlegg der du peker på juleevangeliet. Om ikke du har tid eller mulighet, er det også mulig å støtte en eller flere kristne medieorganisasjoner slik at de kan gjøre jobben for deg.

Kristne kan utrette stort dersom mange bidrar med litt. Over 85 prosent av Norges befolkning benytter seg av norske medier daglig. Mediene er en misjonsmark med stort potensial. Derfor har vi i Nettverket Fornyelse nylig utviklet nettsiden www.medietips.no, der kristne kan få råd, tips og hjelp i sitt medieengasjement. Derfor har vi også dette året sendt ut over 500 eksemplarer av boken vår «Medias makt & kristnes muligheter» gratis til kristne menigheter og organisasjoner.

Vårt håp er at landets sekulære medier kan fylles av flere kristne nyhetssaker. Ikke fordi disse skal presses frem gjennom slu strategier, men fordi sakene har nyhetsverdi i seg selv og oppleves relevante å trykke. Vi har et ønske om at kristne skal utrustes til frimodig medieengasjement.

Slik kan gode kristne saker finne veien inn i nyhetsbildet og ut til det norske folk. Håpet er at nyhetssakene i seg selv, og i sum, kan peke på utgangspunktet for ens kristne engasjement og den julen vi nå går inn i – Jesus!

-----

Se hva som skjer - og fortell om det selv - på Stevneguiden.no: Kristen-Norges oppslagstavle