Politiinspektør Grete Lien Metlid og stabssjef Johan Fredriksen orienterte onsdag om drapssakene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Dobbeltdrapssiktet var utvist fra Norge

Den 55 år gamle mannen som er pågrepet og siktet for to knivdrap i Oslo, var utvist fra Norge. Politiet vil be om en vurdering av mannens tilregnelighet.

Ifølge VG ble han utvist første gang i 1999 etter to narkotikadommer, og han skal også ha blitt utvist i 2001 etter å ha brutt toårsfristen. Mannen ble sist utvist i oktober i fjor. Utreisefristen ble satt til en dato i desember samme år. Han står oppført som utvandret i Folkeregisteret.

– Vi er kjent med at det skal foreligge et utvisningsvedtak. Så har vi også fått opplysninger om at han skal ha vært i Norge over tid, men vi vet vi ikke noe detaljert om dette, om han for eksempel har vært her hele tiden, sier politiinspektør Grete Lien Metlid i Oslo politidistrikt til NTB onsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiet sperret av et område i Breigata i Oslo etter at en mann ble funnet død onsdag morgen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Metlid sier at politiet vil se nærmere på dette torsdag.

– Da får vi snakket nærmere med dem som sitter på disse sakene. Og ikke minst ham selv, som jo sitter i avhør i kveld. Hvorfor han er her nå og all historikk rundt ham nå er jo selvfølgelig interessant, legger hun til.

Fremstilling torsdag

Politiet tar sikte på å fremstille mannen for varetektsfengsling i Oslo tingrett torsdag. Politiadvokat Kari Kirkhorn i Oslo politidistrikt vil skrive begjæringen.

– Det er naturlig at vi tar den judisielle observasjonen av mannen etter fremstillingen. I slike saker det rutinemessig at vi får vurdert vedkommende med tanke på tilstand og tilregnelighet, sier Metlid.

Tidlig onsdag kveld hadde hun ikke fått noen indikasjoner på at siktede ikke er i stand til å møte i en fremstilling for varetektsfengsling.

Mannen satt i avhør på politihuset på Grønland onsdag kveld. Når det gjelder gjennomføringen av avhøret, sier politiinspektøren at hun har forstått at siktede vil forklare seg, onsdag kveld.

– Vi mener at det ikke er noen relasjon mellom ofrene, men gjerningsmannen har en relasjon til dem. Sammenhengen mellom sakene er knyttet til ham, sier Metlid.

Møtte siktede

Mannen ble pågrepet i Oslo i 12-tiden onsdag. Politiet fikk melding om det første drapet på Manglerud klokka 7.38 og det andre på Grønland 43 minutter senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siktede er utenlandsk statsborger og kommer opprinnelig fra et land i Nord-Afrika, men har bodd i Oslo i flere år. Han har vært gift og har barn med en norsk kvinne. 55-åringen er godt kjent for politiet i forbindelse med flere saker.

Han har fått oppnevnt advokat Steinar Stenvaag som forsvarer. Stenvaag sier til NRK at han møtte mannen tilfeldig tirsdag kveld.

– Siktede var på kontoret mitt i går, og jeg hjalp ham med noe. Jeg skjønte han hadde det tungt, han virket urolig og belastet, sier forsvareren.

– Gjenstår en rekke vitneavhør

Det første offeret, en kvinne, ble funnet knivstukket utendørs i Beiteveien på Manglerud og erklært død på stedet. Senere ble en mann funnet i Breigata på Grønland. Han ble erklært død på sykehus. Den drepte kvinnen er norsk, mens mannen er norsk med utenlandsk opprinnelse.

Politiet sperret av et garasjeanlegg på Manglerud der kvinnen ble funnet. De gjorde kriminaltekniske undersøkelser på stedet utover dagen.

Mannen ble funnet like ved et gatekjøkken på Grønland. Politiet sperret av krysset Breigata/Motzfeldts gate og gjorde dør til dør-rundspørringer i området. De er blitt kontaktet av flere som mener de har informasjon om saken. Det er også funnet en bil som politiet knytter til drapene.

– Det er fortsatt for tidlig å si noe om mulige motiver, vitneopplysninger eller drapsvåpen, ettersom en rekke vitneavhør gjenstår og etterforskningen fortsatt er i en veldig tidlig fase, sier Metlid. (©NTB)

Les også
Mann pågrepet etter to drap i Oslo