FNs tidligere spesialutsending i Afghanistan, den norske diplomaten Kai Eide, var sentral da en dødsdømt afghansk journaliststudent ble smuglet ut av Afghanistan om bord i flyet til Sveriges daværende utenriksminister Carl Bildt i 2007. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Bildt og Eide smuglet dødsdømt ut av Afghanistan

Sveriges daværende utenriksminister Carl Bildt smuglet med den norske diplomaten Kai Eides hjelp en dødsdømt journaliststudent ut av Afghanistan.

Bildt forteller selv om den hemmelige operasjonen, der Sayed Pervez Kambaksh i ly av mørket ble smuglet om bord i den svenske utenriksministerens fly i Kabul og fløyet til Oslo i 2009.

– Det var veldig nervøst de siste minuttene og risiko for at noen av de afghanske sikkerhetsfolkene skulle se og forstå, forteller Bildt til Expressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kais fortjeneste

FNs daværende spesialutsending i Afghanistan, den norske diplomaten Kai Eide, var helt sentral i operasjonen, forteller Bildt.

– At vi kunne redde ham var i stor grad Kais fortjeneste, men også en høytstående afghansk tjenestemann som jeg ikke tror det vil være så lurt å navngi, sier Bildt.

Fra før har det vært kjent at Norge bisto med å smugle Kambaksh ut av Afghanistan, men ikke hvordan. Ifølge Bildt ble Kambaksh fløyet rett til Oslo.

– Nå tror jeg at han befinner seg i USA, sier Bildt.

Blasfemi

Sayed Pervez Kambaksh ble dømt til døden for blasfemi i desember 2007, etter å ha lastet ned en islamkritisk artikkel fra internett og delt den med andre studenter ved Balkh-universitetet nord i Afghanistan.

Artikkelen stilte spørsmål ved hvorfor muslimske menn kan ha opptil fire koner, mens kvinner bare kan ha én ektemann.

En domstolen i Mazar-i-Sharif fant Kambaksh skyldig i å ha krenket islam og dømte ham til døden bak lukkede dører.

Skarpe protester

Dødsdommen utløste skarpe protester fra hele verden, og blant dem som tok opp saken med afghanske myndigheter var daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre. Det samme gjorde Bildt under sine besøk i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter at han var smuglet ut av Afghanistan, ble Kambaksh benådet av daværende president Hamid Karzai.

Kai Eide er i dag Norges ambassadør i Stockholm.

Les også
IS-sympatisører lekker hemmelige amerikanske dokumenter
Les også
– Minst 15 drept på bryllupsfest
Les også
Pakistans sverd svinges på ny
Les også
Rekordmange søkte og fikk asyl i Sverige i fjor
Les også
Tynnslitt tillit til justisministeren etter mer asylbråk