Tror Trump kan vinne

USA-ekspert Hilmar L. Mjelde mener det er store sjanser for at Donald Trump både blir republikansk presidentkandidat og vinner valget.

Mange spådde at oppsvinget rundt Trump i fjor sommer ville bli kortvarig, men fortsatt troner eiendoms- og casinokongen i tilnærmet ensom majestet på toppen av meningsmålingene.

– Jeg er ikke overrasket, sier Hilmar L. Mjelde til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

ANALYSE:Trump fisker evangeliske stemmer

Han er forsker II ved Uni Research Rokkansenteret. Mjelde viser til at Trump før nominasjonskampen var kjendis ikke bare i USA, men over store deler av verden.

– Han har også kommunikasjonsferdigheter og medietekke, sier han.

Mot etablissementet

Fortsatt kjemper tolv kandidater om å bli republikaneren som etter alt å dømme skal i batalje med demokraten Hillary Clinton om å ta over etterBarack Obama. Primærvalgene begynner med Iowa 1. februar. Deretter går det slag i slag utover vinteren og våren. I mars regner Mjelde med at det gjenstår tre-fire kandidater på republikansk side.

– Donald Trump og Ted Cruz fremstår som de heteste kandidatene nå før Iowa, sier han.

Men han holder også muligheten åpen for at «establishment»-kandidater som Florida-senator Marco Rubio og New Jersey-guvernør Chris Christie kan stikke av med seieren.

– De andre ligger såpass langt bak, men vi skal ikke utelukke at en del velgere ser for eksempel Marco Rubio som et tryggere kort enn Trump og Cruz, sier han.

Fotball-analogi

– Mener du Trump er valgbar som presidentkandidat?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Definitivt. Han er kanskje den sterkeste de kan nominere. Appellen hans er tverrpolitisk. Han utstråler styrke og suksess. Han er en vinner og har vist handlekraft i næringslivet, sier Mjelde.

Han mener dette har svært stor betydning for amerikanere.

– Hvis vi skal bruke en analogi, spør jeg noen ganger folk om hvorfor europeisk fotball ikke er populært i USA. Jo, det er fordi kamper kan ende uavgjort. Amerikanerne vil ha en vinner, sier forskeren.

Mjelde viser til at det er blitt stadig sterkere spenninger mellom demokrater og republikanere i Washington DC. Dette har gitt mange velgere et inntrykk av at politikerne ikke klarer å samarbeide.

Verdivingling

Gjennom sine skilsmisser, sine mange kontroversielle uttalelser og vingling i sosialkonservative kristnes hjertesaker kan Trump framstå som en kandidat som vil ha problemer med å begeistre denne velgergruppen.

Evangeliske kristne utgjør drøyt en firedel av USAs befolkning, ifølge Pew Research Centers religionsundersøkelse fra i fjor. Mer enn halvparten av disse sympatiserer med republikanerne, knapt en av tre med demokratene.

– Kristne ser jo at Trump kan snuble i bruken av bibelvers og så videre, men de er ikke nødvendigvis først og fremst opptatt av at han skal mestre dette. Når man skal velge en statsleder, er det andre kvalifikasjoner folk vil ha, sier Mjelde.

LES OGSÅ:Mange amerikanere vil bombe eventyrby

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Men er Trump en verdikonservativ republikaner?

– Han kommer jo fra hjertet av New York, som sammen med California er regnet som den mest liberale delen av USA. Men det er litt uklart hva han står for i sak. Han har ikke markert seg som stringent konservativt, i motsetning til Ted Cruz. Trump snakker generelt ikke så mye om enkeltsaker eller konsekvent ideologisk, sier han.

«Vetokrati»

Selv om mange har store forventninger til hva en bulldoser som Trump kan utrette i Det hvite hus, minner Mjelde om at han som alle andre presidenter vil være underlagt hindrene som ligger i det amerikanske politiske systemet.

– Med mindre en president har rent flertall bak seg i Kongressen, får man ikke gjennomført store endringer. Trump hevder at han er så ekstremt god til å forhandle, men det vil være sensasjonelt om han greier å overvinne hinderne som alle andre presidenter har støtt på, sier forskeren.

Han kaller USA et «vetokrati» der man som opposisjonspolitiker alltid må markere motstand mot dem som er i posisjon hvis man skal ha sjanse til å bli gjenvalgt.

Bush-kjetteri

Prosjektet til verdikonservative er ifølge Mjelde å fullføre den konservative revolusjonen som Ronald Reagan ikke fikk fullført på 1980-tallet.

– For en del ble både Bush senior og Bush junior en skuffelse ved at de bidro til å utbygge offentlig sektor. Det blir betraktet som kjetteri av Reagan-fans, sier Mjelde.

Når Trump snakker om å «Make America great again» hører forskeren et slags ekko fra Reagans frase «Morning in America».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det han først og fremst selger, er et argument om at han har kompetansen som skal til for å skape suksess, forklarer Mjelde.

Da tror han folk også tåler at Trump bruker saftigere retorikk enn man vanligvis vil akseptere fra en statsmann. Men også her tror han systemet vil modellere og moderere ham. Regjeringsmakt er en god voksenopplæring, påpeker Mjelde, og legger til at Trump må forholde seg rasjonelt til systemet og verden forøvrig, og vice versa.

– Jeg tror han kan vinne og bli en tverrpolitisk populær president, sier Mjelde.

Skremmer sentrum

Historiker Hallvard Notaker mener derimot at Trump har skremt bort mange sentrumsvelgere og at man vil samle seg om andre kandidater når det republikanske feltet tynnes ut.

– Mye vil endre seg i løpet av de neste ukene, spår Notaker i Vårt Land.