Fisker evangeliske stemmer

Donald Trump prøver å få napp hos evangeliske kristne i nominasjonskampen. Med 
Sarah Palin på kroken har 
han muligens fått et godt agn.

Det vakte oppsikt at den tidligere vispresidentkandiaten og Alaska-guvernøren tirsdag anbefalte å nominere milliardæren og megakjendisenTrump som republikansk presidentkandidat.

– Han er fra privat sektor og ikke en politiker. Kan jeg få et halleluja? ropte en entusiastisk Palin foran et like entusiastisk publikum ved Iowa State University.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SYNSPUNKT:Muslimer, kristne og republikanere

Hun framhevet Trumps erfaring fra næringslivet, der budsjettene må balanseres, og vilje til å kjøre en tøff linje overfor USAs fiender. Blant annet uttrykte hun forventning om at Trump ville «sparke IS bak», for å si det med en noe forskjønnet oversettelse. Talemåten var i en amerikansk kontekst såpass ubehøvlet at enkelte tv-kanaler valgte å kamuflere den med sin velkjente pipelyd.

«Maverick»

Felles for Palin og Trump er at de er såkalte «mavericks». Det er en amerikansk betegnelse på selvstendige personer som utmerker seg med sin uavhengighet og uvilje mot å innrette seg etter reglene i gruppen de tilhører. Dette var også en kvalitet ved Trump som Palin brukte som begrunnelse for at hun ga sin støtte til «USAs neste president». Vedkommende skal velges i november.

Men det er noe uklart hvor mye de to egentlig har til felles på politikkområder som har gjort Palin populær. Hun har vært en heltinne innenfor Tea Party-bevegelsen, som først og fremst kjemper for lavere skatter og mindre statlig styring. Trump har ikke hatt samme liberalistiske profil.

Tredje ekteskap

Heller ikke har han uten videre hatt Palins appell til konservative kristne. Da John McCain overraskende valgte henne som sin makker ved presidentvalget i 2008, var en av de åpenbare årsakene at han slet med å appellere til nettopp denne velgergruppen. Den er viktig for alle republikanere, men McCain hadde lagt seg ut med deler av den ved å omtale ledere som Jerry Falwell og Pat Robertson som «agenter for intoleranse».

LES:Mange amerikanere vil bombe eventyrby

Flere holder mot Trump at han opp gjennom årene har gitt mest penger til demokratiske politikere, har vært tilhenger av fri abort og på et tidspunkt sa at synet hans på homoekteskap var under utvikling. Som presidentkandidat har han imidlertid klargjort at han er «pro life» og står for et tradisjonelt syn på ekteskapet. Under et intervju med CNN i fjor ble han likevel utfordret på hvor tradisjonelt synet hans på ekteskapet egentlig er når han er gift for tredje gang. Trump vedgikk at dette er et godt poeng, men understreket at han uansett støtter en tradisjonell ekteskapsforståelse.

Presser pastorsønn

Det er neppe tilfeldig at støtteerklæringen fra Palin kom nettopp i Iowa. 1. februar går det første primærvalget av stabelen i denne delstaten. I Iowa utgjør konservative kristne en relativt høy andel av velgermassen. Selv om Trump helt siden i fjor sommer har ledet suverent på de nasjonale meningsmålingene, ligger han i Iowa ganske jevnt med utfordreren med størst oppslutning, Texas-senatoren Ted Cruz.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For Cruz har evangeliske kristne vært en prioritert gruppe å vinne. Sørstatsbaptisten er sønn av en pastor som ble født på Cuba. Han har brukt farens omvendelseshistorie som eksempel på hvor mye troen kan bety i et menneskeliv og for en familie.

Brannslukking

Kampen mellom Cruz og Trump har hardnet til etter hvert som primærvalgene nærmer seg. Det toppet seg da Trump søndag omtalte Cruz som «en ekkel fyr» på ABC News.

– Ingen liker ham. Ingen i Kongressen liker ham. Ingen liker ham noe sted når de blir kjent med ham, sa Trump.

Interessant nok er Sarah Palin en av dem som tydeligvis har likt Cruz. Han har sagt om henne at «hun plukker ut vinnere». Men det passer nok dårligere nå enn det gjorde i 2012, da hun var en viktig støttespiller i hans kamp for å vinne plass i Senatet.

En talsmann for Cruz reagerte umiddelbart på Palins anbefaling av Trump. Han hevdet at dette ville være et slag mot henne fordi «hun har vært en forkjemper for den konservative sak» og at hun med dette støttet noen som har hatt progressive synspunkter hele livet.

Kort etter drev Cruz selv brannslukking på Twitter: «Samme hva hun gjør i 2016, vil jeg alltid være en stor tilhenger», forsikret han.

Det er uansett delte meninger om hvor stor effekt Palins støtte faktisk vil ha. Noen bemerker at hun har vært en dalende stjerne de siste årene. De mener støtteerklæringen til Trump vil bety mer for henne enn for ham.

Siterte Paulus

Uansett inngår hun i en offensiv fra Trumps side for å sikre seg oppslutning i konservative kristne kretser. Mandag var han på besøk ved Liberty University i Virginia, som markedsfører seg som verdens største kristne universitet. Det ble startet av nå avdøde Jerry Falwell, som ble en fanebærer for det kristne høyre på 1970- og 1980-tallet, og ledes nå av sønnen med samme navn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Falwell junior understreket at universitetet inviterer alle presidentkandidater og ikke anbefaler noen. Presentasjonen hans av Trump, og rosen av hans egenskaper og prestasjoner, var likevel av det svært smigrende slaget. Han kalte Trump «et friskt pust» og sammenliknet ham både med sin far og med borgerretsforkjemperen Martin Luther King Jr. Fellestrekket var at de «sa sannheten, samme hvor upopulær den er».

Trump kvitterte med å si at det var en stor ære å bli sammenliknet med Falwell senior. Uventet gjorde han Paulus´ ord i 2. Korinterbrev 3,17 til et politisk motto: Hvor Herrens ånd er, der er frihet.

– Vi skal beskytte kristendommen, forsikret Trump, og omtalte seg selv som en veldig stolt protestant. Han lovet studentene suksess og å gjøre Amerika stort igjen.

En pekefinn

Ikke alle profilerte konservative evangeliske ledere var like begeistret for omfavnelsen av Trump:

«Å bytte evangeliet om Jesus Kristus mot politisk makt er ikke frihet, men slaveri», skrev Russell Moore, en av Sørstatsbaptistenes fremste ledere, på Twitter. Han skrev også om seansen at den ville vært storartet «om den ikke sto slik i motsetning til oppdraget som ligger i evangeliet om Jesus Kristus».

Den evangeliske forfatteren Matthew Lee Anderson har sammenliknet Trump med en herlighetspredikant. Mange evangeliske ledere har distansert seg fra det kristne høyres blanding av konservativ teologi og høyreorientert republikansk politikk. Men Anderson tror ifølge The Atlantic at lekfolket «kan ha mer felles med Trump enn de fleste evangeliske ledere liker å innrømme».

Det første nominasjonsvalget i Iowa om halvannen uke vil kanskje gi en pekekinn på hvor godt dette stemmer.