Kong Harald får smake på lokal østers ved Tutka Bay Lodge i Homer, Alaska, tirsdag. Foto: Bryan Adams / AP / NTB scanpix

Tankevekker for kong Harald i Alaska

Kong Harald er i Alaska for å lære mer om hva menneskeskapte klimaendringer i Arktis kan medføre. Rundt byen Homer er eksemplene mange.

Fra helikopteret på vei til fiskerlandsbyen tirsdag fikk kong Harald trolig med seg flere av de dystre bevisene på menneskers inngripen i naturen: Isbreer som smelter vekk, strender og skog som forsvinner.

Litt mindre synlig er kanskje de drastiske endringer i dyre- og planteliv til lands og til havs. Ifølge lokale Alaska Dispatch News var hovedhensikten med turen over Kachemak Bay å få vite mer om effektene av global oppvarming, og informasjon ble gitt av lokale forskere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Imponert

– Jeg var imponert. Han er svært interessert i å se til forskning for å avgjøre hvordan vi skal forholde oss til klimaforandringer, sier biolog Heather Renner ved Alaska Maritime National Wildlife Refuge.

De amerikanske nordområdenes utfordringer er i stor grad knyttet til petroleums- og fiskenæringene, noe Norge i høyeste grad kan kjenne seg igjen i.

Norskættede

Onsdag deltar kongen ved INTSOK-seminar der erfaringer og utsyn på arktiske områder skal utveksles. Han får også med åpningen av utstillingen Polarnetter (Polar Nights) ved Anchorage Museum.

Etter planen skal kongen også treffe norskættede innbyggere i Alaska, nærmere bestemt Sons of Norway i Anchorage. Sons of Norway er den største norsk-amerikanske organisasjonen i verden, og der står 17. mai, lutefisk, sankthansfeiring, vafler og fårikål høyt i kurs.

Les også
Mange ville se kongen i Seattle
Les også
De Grønne satser på kjempevalg
Les også
Kong Harald: – Freden er ingen selvfølge
Les også
Storbritannia har fått en ny Diana
Les også
Prinsesse Leonore møtte paven