Amnesty: – 14-åringer holdes som sexslaver av IS

Opprørsgruppen IS holder jenter i begynnelsen av tenårene som sexslaver, ifølge menneskerettsgruppen Amnesty International.

IS' overgrep mot yazidier og andre minoriteter i Irak omfatter drap, etnisk rensing og slaveri, skriver Amnesty i en ny rapport. Den islamske staten (IS) kontrollerer et stort område som strekker seg over grensa mellom Irak og Syria.

– Mange av dem som holdes som sexslaver, er barn – jenter på 14, 15 år eller enda yngre, sier Donatella Rovera fra Amnesty.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ved flere tilfeller skal kvinner og jenter i fangenskap ha begått selvmord eller forsøkt å ta sine egne liv for å unngå seksuelt misbruk.

– Den fysiske og psykiske lidelsen og den grusomme seksuelle volden som disse kvinne har utholdt, er katastrofal, sier Rovera.

Sexslaver

Rundt 300 kvinner har klart å rømme fra IS, og rundt 40 av dem snakket med Amnesty under arbeidet med rapporten. Blant de mange slavene var 19-åringen Jilian, som tok sitt eget liv i fangenskap.

– Vi var 21 jenter i et rom, to av dem var veldig unge. En dag ble vi gitt klær som så ut som dansekostymer, og vi fikk beskjed om å vaske oss og ta på klærne, forteller 20 år gamle Luna i rapporten.

– Jilian tok livet sitt på baderommet. Hun kuttet pulsåren sin og hengte seg. Hun var veldig vakker. Jeg tror hun visste at hun ville bli tatt med bort av en mann og at det var derfor hun tok livet sitt, forteller Luna, som selv klarte å rømme fra fangenskap.

Grusomme overgrep

Andre som kom seg unna, forteller om trusler, tortur, at de ble banket opp og om voldtekter. Noen av dem ble gitt til menn som allerede var gift, blant dem vestlige fremmedkrigere som hadde sluttet seg til IS.

De fortalte også at noen av de irakiske kvinnene som var gift med terroristene, sympatiserte med de yazidiske kvinnene. Noen av dem hjelp noen av slavene til å rømme, men i hovedsak var de maktesløse og kunne ikke gripe inn.

– Hun var som en mor for oss. Jeg kommer aldri til å glemme denne kvinnen, hun reddet livere våre, forteller en av de rømte slavene om en lokal kvinne som hjalp dem under flukten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere hundre slaver

Ifølge den britiske avisa The Times, som har intervjuet jenter som har unnsluppet IS-slaveriet, er noen av sexslavene så unge som tolv år. Det totale antallet slaver er trolig flere hundre, og kanskje så mange som flere tusen, skriver avisa.

Noen av jentene skal ha blitt solgt for under 200 kroner. IS' slavehold antas å være det mest omfattende tilfellet av slaveri så langt i dette århundret, ifølge The Times.

Amnesty-rapporten forteller også om 16 år gamle Randa, som ble bortført sammen med sin familie. Hun ble voldtatt av en mann som var dobbelt så gammel som henne.

– Det de gjorde mot meg og min familie, er så smertefullt, sier hun.

– Selv de som har kommet seg unna, er dypt traumatisert, forteller Rovera i Amnesty.

Les også
Norsk hjelp varmer yazidier på flukt i vinterYazidier på Sinjar-fjellet
Les også
Tysk journalist fikk rapportere fra IS-områder
Les også
Får unge ut av radikaliseringstunnelenHandlingsplan mot radikalisering og voldelig ekstremisme
Les også
Planlegger voldtektsmottak for IS-ofre