TUNNEL: En israelsk soldat undersøker en tunnell som ble funnet sommeren 2014.

Avslører Gaza-tunneller mens de bygges

Israel har utviklet et system med sensorer som oppdager gravearbeider.

Israels etterretning er blant verdens beste. Likevel klarte Hamas i fjor å bygge et nettverk av tunneller fra Gaza til Israel uten at dette ble oppdaget på israelsk side. Kritikken internt i Israel mot etterretningen var sterk –særlig fra innbyggere som bor tett på Gaza.

Nå melder israelske aviser at et nytt system for å avsløre gravearbeider er ferdig utviklet og testet. Ifølge Yedioth Aharonot er systemet det første av sitt slag i verden og består av en serie med avanserte sensorer. Data fra sensorene vil bli dekodet og gi nøyaktig kunnskap om hvor tunnellene bygges.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Systemet skal være klart til å installeres, men ifølge Times of Israel har myndighetene foreløpig verken gitt opplysninger om når arbeidet starter eller om omfanget. En full utbygging langs Gaza-grensen er kostbar og avhenger av godkjennelser og bevilgninger.

Nye tunneller

Nyheten om Israels nye system kom samtidig som rapporter om at Hamas har intensivert innsatsen for å bygge opp igjen et nettverk av tunneller. Ifølge israelske medier, som siterer palestinske kilder, settes nå små bulldosere og andre tyngre maskiner inn i arbeidet.

Fra israelsk side kan en nå tydelig se at større traktorer er i arbeid i områdene der tunnellene begynner – noen hundre meter inn i Gaza.

Nyheten om det nye sensor-systemet har skapt en forsiktig optimisme i israelske byer og kibbutzer langs grensen til Gaza. Alon Shuster, som leder Sha´ar Hanegev Regionale Råd, følger nøye med på de militære anstrengelsene for å bekjempe tunnell-trusselen. Han er glad for at det nye systemet tilsynelatende fungerer.

– Dette fremskrittet legger et ekstra sikkerhetslag rundt innbyggerne våre, sier han til Yedioth Aharonot.

Amit Caspi bor i kibbutzen Kerem Shalom, bare én kilometer fra Gaza-grensen. Han sier at trusselen fra tunnellene har gjort mange motløse.

– Jeg håper det nye systemet vil redde liv og bedre livskvaliteten til innbyggerne våre, sier han.

Les også
Israel – en havn
Les også
Millioner av barn i Midtøsten uten skolegang
Les også
Statsministeren uenig i Arbeiderpartiets Palestina-planer
Les også
– Minnet om Holocaust forsvinnerIsrael-korrespondenten
Les også
– Lovet bistand til Gaza – betaler ikke