Droneslipper bibler over IS

Menigheten Livets Ord sender bibeldroner over IS-kontrollerte områder i Irak. – Problematisk, mener Stefanusalliansen.

Den svenske trosmenigheten har den siste uka møtt sterk motstand i svenske medier. Kritikken som nå rettes motLivets Ord i Uppsala dreier seg om at menigheten om få uker skal sende av gårde militære droner med bibler og info på arabisk om hvordan man kan bli kjent med Jesus.

På menighetens nettside imøtegår pastorJoakim Lundqvist kritikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Prosjektet har blitt fremstilt som et angrep påIS eller med terrorgruppen som mål. Det stemmer ikke. Vi ønsker å gi videre evangeliet til mennesker som ikke har tilgang påBibelen. Fremstillingen er både misvisende og tydelig sensasjonsmotivert.

Det var under Europakonferansen, menighetens sommerstevne, at Lundqvist presenterte bibelprosjektet fra plattformen. Som illustrasjon brukte han en drone som fløy i salen, før det ble tatt opp kollekt til formålet. Biblene, som skal slippes ned i form av elektroniske enheter, koster rundt 150 svenske kroner per stykk. Det skriver den svenske avisen,Världen Idag.

Mot sin hensikt

Thea Haavet iStefanusalliansen tror et droneslipp med bibler vil virke mot sin hensikt.

– Tanken om å nå ut med bibler til flere er god, men det er rett og slett problematisk å spre bibler på denne måten. Droner har blitt brukt til å drepe IS-soldater i området, og man risikerer at IS-soldater og vanlige muslimer får dumpet Bibelen i hodet. Det vil oppleves veldig militant og provokativt i en krigssituasjon.

– Må ikke kobles

Ifølge Haavet er det de lokale kristne som blir skadelidende.

– Muslimer har enorm respekt for Koranen og Bibelen og anser disse for hellige bøker. Når Guds ord sendes ned på denne måten, elektronisk bibel eller ikke, kan det lett oppfattes som vanæring av Bibelen og Gud. Det er de kristne i området som må ta støyten, siden troen på Jesus vil bli assosiert med provokasjon og militante handlinger, sier Haavet.

Feilkobling

Ifølge Haavet bør ikke krig og kristen tro kobles sammen på denne måten.

– Det beste er å konferere med lokale kristne og gi dem støtte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig går hun ut i fra at Livets Ord har gode intensjoner med bibelslippet.

– Dette er mennesker som ønsker å dele evangeliet og er frustrert og sjokkert over det som skjer. Da føles det godt å føle at man hjelper, sier hun.

Spektakulær misjon

Haavet får støtte avBernt Greger Olsen iBibelselskapet.

– Det som skremmer meg er hvor lett det er å forveksle et bibelslipp med militær aktivisme, og slik sidestille kristendom med vestlig militær aktivitet, sier han.

Bibelmisjonslederen understreker at han ikke mener at et bibelslipp automatisk vil oppfattes som aktivisme.

– Det er ikke bare militære aktører som benytter seg av droner. Likevel får jeg en følelse av at dette er en mer spektakulær enn en effektiv form for misjon, sier Olsen.

Han presiserer at de IS-kontrollerte områdene ikke er helt lukket.

– Kristne er ikke helt isolert og folk har tilgang på bibler. Når det gjelder distribusjon, har vi i Bibelselskapet god tilgang til bibler, uavhengig av hvem som kontrollerer krigsområdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bibelmisjonslederen er ikke overrasket over at en menighet ønsker å engasjere seg i et droneprosjekt.

– Min innvending er om dette er den mest meningsfulle og effektive måten å bidra på, sier Greger Olsen i Bibelselskapet.

Positiv til droner

En som er mer positiv til den svenske trosmenighetens droneslipp av bibler, erAlv Magnus, tidligere leder iUngdom i Oppdrag. Han mener det bør være en høy prioritet blant kristne for at alle skal ha tilgang på Bibelen.

– Der den umiddelbart ikke er tilgjengelig, må vi finne andre veier til de som trenger Guds ord, sier han. Hva er det verste som kan skje, at IS-soldater kan bli frelst? spør han.

Magnus har erfaring fra bibelsmugling og tror bibelslippet er initiert av kontakter i Irak.

– Jeg tror lokale kristne har spurt om å få bibler. Min erfaring tilsier at mange er villige til å løpe risiko for å få Bibelen.

Den tidligere UIO-lederen er forsiktig med å komme med kritikk.

– Jeg er begeistret for at en menighet er kreativ for å spre evangeliet, sier Alv Magnus.