Venstre krever at statsminister Erna Solberg (H) kommer med en løsning i asylbarnsaken innen fredag, skriver Dagbladet. Her er Solberg på et arrangement i Drammen i mars. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

KrF tror på løsning om asylbarna denne uka

KrFs Geir Toskedal tror det kan komme en løsning på asylbarnsaken i løpet av uka. Tillitsvalgte i Venstre krever at saken må løses før partiets landsmøte fredag.

– Jeg tror dette vil løse seg ganske fort, og jeg blir ikke overrasket om det skjer denne uka, sa Geir Toskedal i Politisk kvarter på NRK P2 tirsdag morgen.

Ifølge ham er tida «overmoden» for at regjeringen kommer KrF og Venstre i møte om asylbarna.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Denne uka vil forhåpentlig vise at Kristelig Folkeparti og Venstre har fått gjennomslag, sa han.

Se innslaget fra Politisk kvarter i NRK P2:

Deadline fra Venstre

Tillitsvalgte i Venstre som Dagbladet har snakket med, sier hele det borgerlige samarbeidet står i fare om ikke asylbarnsaken løses innen Venstre-landsmøtet begynner fredag klokken 13.

Hvis ikke statsminister Erna Solberg (H) innen fredag ettermiddag har klart å få Fremskrittspartiet med på en løsning på asylbarnsaken som Venstre og KrF kan svelge, kommer det til å koke over for Venstres tillitsvalgte på landsmøtet. Det er den klare meldingen fra tillitsvalgte i Venstre.

– Vi skal ikke være alt for glade i makt, sier Roger Granum, som er fylkesleder i Oppland til Dagbladet.

– Samarbeidsavtalen brutt

Granum viser til at partiet lenge har ment at samarbeidsavtalen ble brutt da justisminister Anders Anundsen (Frp) ikke klarte å formidle til utlendingsmyndighetene at utsendelse av lengeværende asylbarn ikke lenger skulle prioriteres.

Venstre-representant André Skjelstad sitter i Stortingets kommunalkomité, som håndterer innvandringspolitikken. Han er enig i at saken vil prege landsmøtet – dersom den ikke er løst.

– For å være tydelig. De må løse dette før det går så langt som til fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Aftenpostens gjennomgang av KrF og Venstres krav i asylbarnsaken viser at det bare er 28 av barna som er blitt sendt ut siden i fjor sommer som passerer det nåløyet for å få en ny saksbehandling, slik sentrumspartiene ønsker.

Frp på glid

Men nå er Frp på glid i saken. For to måneder siden sa Frps stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen at det vil være «som å kjøre en kniv i ryggen på oss» å hente hjem asylbarna. Tirsdag sier Ellingsen til Bergens Tidende at han likevel kan akseptere KrFs asylbarnkrav.

– Det er mulig vi kan si ja under forutsetning av at søknaden sendes fra der de oppholder seg, og at de ikke skal hentes til Norge først, sier Jan Arild Ellingsen til avisen.

Ellingsen er likevel tydelig på ett krav:

– Det er svært viktig at det ikke legges føringer om et annet resultat enn det som foreligger i dag. Det skal ikke være forventninger om at de som får prøvd saken sin på nytt skal få innvilget opphold, sier han.

Toskedal mener utspillet er gledelig.

– Nå vet ikke jeg hvilken posisjon Ellingsen har i Fremskrittspartiet i denne saken, men jeg har også fått henvendelser fra andre i Frp, og Høyre for den del, som sier de håper denne saken nå kan bli ordnet, sier han til NRK.

Les også
Frp under 10 prosent på måling
Les også
Anundsen avviser forsøk på å kjøpe seg fri
Les også
Venstre fremmer ikke mistillit mot justisministeren
Les også
Venstres fylkesledere krever ny vurdering for asylbarna
Les også
KrF-ultimatum om asylbarn greit for Erna Solberg