Fredsprisvinner og president i Colombia, Juan Manuel Santos, har tro på at det er mulig å oppnå en endelig fredsavtale med både FARC og ELN. Senere i oktober begynner det offentlige fredsarbeidet, som vil ha base i Ecuador. Foto: John Vizcaino / Reuters / NTB scanpix.

Colombia og ELN i fredsforhandlinger

Colombianske myndigheter og landets nest største geriljagruppe ELN bekrefter at de skal starte fredsforhandlinger 27. oktober. Et viktig steg mot en endelig fredsløsning, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Forhandlingene skal finne sted i Ecuadors hovedstad Quito og begge parter ønsker å oppnå «total fred». Norge er et av tilretteleggerlandene i prosessen, og utenriksminister, Børge Brende, er svært fornøyd med at de to partene kunngjør offentlige fredsforhandlinger.

– En endelig fredsløsning i Colombia vil ikke være mulig uten at også ELN er om bord, sier Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han påpeker også at kunngjøringen kommer på et viktig tidspunkt, midt i den nasjonal dialogen etter at fredsavtalen med FARC ble nedstemt i en folkeavstemning.

– Det er også svært positivt at partene allerede fra starten av er enige om å gjennomføre tiltak som kan bidra til tillitsbygging og støtte for prosessen, sier utenriksministeren.

Forsøkt i tre år

Den colombianske presidenten Juan Manuel Santos, som får Nobels fredspris for arbeidet for å skape fred med FARC-geriljaen, har uttalt at han tror regjeringen kan inngå en fredsavtale med begge gruppene.

– Vi har forsøkt å få i gang forhandlinger med ELN i over tre år for å stoppe denne væpnede konflikten med dem også. Siden vi nå går videre med ELN, vil vi oppnå total fred, sier Santos.

De to partene ble allerede i mars enige om en sekspunkts agenda for forhandlingene, men dette falt sammen da gruppen kidnappet en kjent politiker.

Frigir gisler

Nå har imidlertid ELN godtatt å frigjøre gisler, og dermed banet vei for at fredsforhandlingene kunne gå videre.

I forkant av mandagens kunngjøring frigjorde ELN enda et gissel. Dette var det tredje gisselet som er blitt frigjort på 15 dager, og geriljagruppen har godtatt å frigi ytterligere to gisler som de har holdt i flere måneder før samtalene begynner.

ELN har i likhet med den tallmessig større geriljabevegelsen FARC vært en del av den 52 år lange væpnede konflikten i Colombia siden dens begynnelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge UD har over 200.000 mennesker blitt drept, og millioner drevet på flukt som følge av konflikten. (©NTB)

Les også
Delte meninger om at Santos får prisen alene
Les også
En risikabel fredspris
Les også
Santos valgte fredens vei
Les også
Nobels fredspris til Colombias president
Les også
Taler geriljaen midt imot