Trass i dårlig tid til valgkamp i Libya har noen kandidater rukket å henge opp valgplakater, blant dem Seham Sergiwa, som håper å bli valgt i Benghazi. Foto: Esam Omran Al-Fetori / Reuters / NTB scanpix

Valg i Libya til tross for kaos

Libyas andre valg siden Muammar Gaddafi ble styrtet i 2011, går av stabelen neste uke til tross for politisk kaos, logistiske problemer og utsikter til dårlig frammøte.

Mange diplomater i Tripoli uttrykker tvil om at det er mulig å gjennomføre et valg etter bare én måneds forberedelser, men lederen for valgkommisjonen, Emad Al-Sayeh, sier at alt er i rute og at valgmedarbeiderne får opplæring.

Blant de mange utfordringene er at regjeringen og nasjonalforsamlingen ikke er på talefot, at militser og stammegrupper har kontrollen over deler av landet, og at en opprørsk general har lansert sin private kampanje mot islamister i øst.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men i stedet for å ta seg god tid til å forberede valget, valgte myndighetene å satse på et raskt gjennomført valg.

Håp om rolig valg

Al-Sayeh insisterer på at de siste forberedelsene er unnagjort, og at alle 1.601 valglokaler over hele landet står klare for velgerne kommende onsdag.

Han sier det er positive indikasjoner på at valget blir gjennomført selv i Benghazi, byen lengst i øst der det er daglige sammenstøt mellom styrkene til general Khalifa Haftar og militante islamister.

En vestlig diplomat sier at myndighetene er fast bestemt på at valgene skal gå sin gang. Han peker på at det ble gjennomført valg til en grunnlovsgivende komité i de fleste områder av landet i februar.

Mange utfordringer

– Det blir nok noen problemer i øst og sør. Men det store spørsmålet er hva som skjer etter valget, om det blir mulig å dempe spenningen i landet, sier han.

Nasjonalforsamlingen GNC besluttet i februar å tre tilbake da dets mandat utløp, etter press fra velgere som mener at politiske stridigheter har skylden for at overgangen til demokrati har vært så full av problemer.

Libyas naboer og vestlige allierte håper valget kan åpne veien for oppbygging av statlige institusjoner og bidra til å bygge bru over de dype skillene mellom islamister og mer moderate krefter, og mellom stammer og regioner.

Lavt frammøte

Men frammøtet kan bli lavt. Bare rundt halvparten av de stemmeberettigede har registrert seg, noe som blant annet skyldes at valgkommisjonen krever at velgerne skal ha et nasjonalt identitetsnummer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange mennesker, særlig øst og sør, har ikke et slikt nummer, dels fordi uroen har hindret oppbygging av et register, dels fordi mange ikke stoler på myndighetene. I tillegg boikotter berberminoriteten amizagh valget.

Nasjonalforsamlingen som velges onsdag, skal bestå av 200 seter, hvorav 32 er reservert for kvinner. 1.628 kandidater har meldt seg; noen av dem har satt opp valgplakater, men fordi tiden er knapp, har det ikke vært noen ordentlig valgkamp.

Les også
Flere drept i uro i turistområder på Sri Lanka
Les også
Islamkritisk journalist skutt og drept i Libya
Les også
Væpnede menn stormet Libyas parlament