IS sprer frykt blant både sivilbefolkning og profesjonelle hjelpearbeidere og journalister i Irak og Syria ved sin svært brutal framferd. Rundt 1,5 millioner er drevet på flukt internt som følge av kampene i Irak. Her er en gruppe flyktninger ved en kontrollpost i den irakiske byen Qwer. Arkivfoto: REUTERS/Youssef Boudlal

Nesten 2.000 barn fortsatt fanget i Sinjar-fjellet

Situasjonen er desperat for de over 9.500 yazidiene som fortsatt sitter fast i Sinjar-fjellet i Nord-Irak, advarer Norsk Folkehjelp.

9.542 mennesker, hvorav minst 1.900 er barn, har vært fanget i området siden august uten noen steder å ta veien, ifølge to av Norsk Folkehjelps irakiske samarbeidspartnere som nylig har tatt seg inn i området.

Situasjonen til dem som flyktet fra opprørsgruppa Den islamske statens (IS) frammarsj, beskrives som desperat og livstruende. Flyktningene, som tilhører den kurdiske yazidi-minoriteten, er tomme for mat, og de har liten eller ingen beskyttelse mot nedbør om dagen og temperaturer ned mot minusgrader på natten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Yazidiene er sett på som erke-kjettere av muslimer

– Saken er rett og slett at disse menneskene ikke har noen steder å ta veien. De er fanget under svært vanskelige omgivelser i Sinjar-fjellet, som er omringet av ISIL, sier Folkehjelpas seniorrådgiver for Midtøsten, Trude Falch.

Situasjonen tilspisses ytterligere av meldinger om at IS har startet en ny offensiv mot Sinjar, som på kurdisk heter Shingal. IS kalte seg fram til i sommer for ISIL/ISIL.

Les også
Bekrefter massakre av yazidier i Nord-Irak
Les også
– Over 1.000 yazidi-kvinner holdes fanget i Nord-Irak
Les også
Trusler, vold og overgrep fra IS
Les også
Jenter bortføres i Nord-Irak