EBOLA: FN har besluttet å opprette et krisesenter mot ebola. Stedfortredende generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO) Anarfi Asamoa-Baah (til høyre) sitter sammen med assisterende generaldirektør for helsesystemer og utvikling i WHO, Marie-Paule Kieny, under fredagens møte om ebola i Genève. Foto: Denis Balibouse / Reuters / NTB scanpix

FN oppretter krisesenter for ebola-smittede

FN skal opprette et krisesenter hvorfra kampen mot ebolaepidemien skal koordineres. Tallet på døde i epidemien er nå passert 2.000.

Viruset i Vest-Afrika sprer seg langt raskere enn innsatsen mot epidemien, advarte FN-sjef Ban Ki-moon da han kunngjorde opprettelsen av ebolasenteret fredag.

– Målet er å stanse spredningen av ebola i de rammede landene innen seks til ni måneder, samt å forhindre at viruset sprer seg internasjonalt, sier Ban.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette kan bare gjøres dersom den akutte og nødvendige mobiliseringen finner sted både i de landene som er rammet og i det internasjonale samfunnet, sa FN-sjefen.

Blant de 3.944 menneskene som Verdens helseorganisasjon WHO har bekreftet er ebolasmittet, er nå 2.097 døde i Guinea, Liberia og Sierra Leone, opplyser WHO fredag kveld. Dødstallet omfatter ikke pasienter i Nigeria og Senegal, som også er rammet av epidemien.

«Lovende» vaksiner

Det finnes ingen effektiv medisin mot ebola, og over halvparten av dem som er blitt smittet, har altså mistet livet. Rundt 200 eksperter møttes denne uken derfor i Genève i WHOs regi for å diskutere eksperimentelle behandlinger, samt vaksinering mot viruset.

Konklusjonen er at testingen av de uprøvde medisinene må fremskyndes. Videre kan såkalte blodbaserte medisiner og konvalescentserum muligens brukes for å behandle sykdommen. WHO anbefaler også to konkrete vaksiner, som omtales som «lovende».

– Dette må bli prioritert i den kliniske utviklingen, sier WHOs nestsjef Marie-Paule Kieny om vaksinene produsert av henholdsvis GlaxoSmithKline og NewLink Genetics.

De første resultatene av den kliniske testingen kan være klare allerede i november.

Trenger penger

Ban ber verdenssamfunnet om 600 millioner dollar (nær 3,8 milliarder kroner) som skal finansiere innsatsen i de fire rammede landene i Vest-Afrika – Guinea, Nigeria, Sierra Leone og Liberia. EU kunngjorde tidligere fredag at medlemslandene bidrar med til sammen 1,1 milliarder kroner i kampen.

Pengene skal styrke landenes helsevesen, lønne helsearbeidere og dekke utgiftene til mobile testlaboratorier i de fire landene som er rammet av tidenes verste utbrudd av ebolaviruset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fly til Vest-Afrika

Samtidig oppfordret Ban flyselskaper og rederier innstendig til ikke å la være å sende fly og skip til Vest-Afrika.

– Det å stanse fly- og skipsfart kommer ikke til å stanse ebolaviruset i å spre seg. I stedet kan det hindre helsepersonell i å nå fram til de mest hjelpetrengende, sa Ban.

Ebola-epidemien i Vest-Afrika brøt ut i Guinea i mars. Siden har antallet smittetilfeller økt kraftig, og WHO opplyste denne uken at mer enn 40 prosent av dem som er syke, er blitt smittet i løpet av de siste tre ukene.

Les også
Tester av ny ebola-vaksine fremskyndes
Les også
Ebola-smittet amerikansk lege fløyet hjem
Les også
WHO: Over 30 døde av ebola i Kongo